25.07.2013. u 15:37

Mnogi su vrtlari ove sezone napravili klasičnu pogrešku i povrće koje ovisi o toplini posadili u svibnju, kao i inače. No ovaj svibanj nije bio uobičajen, ni po količini oborina, ni po temperaturi.

Mnogi su vrtlari ove sezone napravili klasičnu pogrešku i povrće koje ovisi o toplini posadili u svibnju, kao i inače. No ovaj svibanj nije bio uobičajen, ni po količini oborina, ni po temperaturi.

Paprike okruglastog oblika sve su rjeđe u našim povrtnjacima

A upravo je temperatura ključan faktor o kojem ovisi rast i razvoj termofilnih vrsta kao što su rajčice, patlidžani, tikvice ili paprike. Za većinu tih vrsta prijelomna faza događa se već na 15 stupnjeva Celzijevih. Tada se rast zaustavlja i biljke miruju. Na svu sreću, čim se vrijeme proljepša, većina se tih povrtnica lako oporavlja i mogu začas nadoknaditi izgubljeno vrijeme. No to pravilo ne vrijedi i za papriku.
Teškoće
Nekoliko eksperimentalnih paprika koje sam ovog hladnog svibnja posadila u svoj povrtnjak doista su rasle sporo i dugo djelovale gotovo kržljavo.

Paprike su veoma zdravo povrće jer osim visokog sadržaja vitamina C, sadrže i oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, prirodnih antioksidansa

Naprotiv, sve ostale presadnice koje sam strpljivo čuvala i posadila tek kada je zatoplilo, odmah su nastavile rasti i bujati, kao da hladnih dana nije ni bilo. Dapače, onih nekoliko prerano posađenih biljaka nikako se nisu uspjele čvrsto ukorijeniti, pa su neke postale i lak plijen voluharicama koje često napadaju upravo korijenov vrat mladih presadnica. No sunce, toplina i dobar sloj malča učinili su svoje pa su moje paprike, često posađene u paru zbog stabilnosti, nastavile uspješno rasti.
Prvi plodovi
Ako smo biljke redovito zalijevali, pokrivali korijen malčem i osigurali im bogato humusno tlo, prvi plodovi pojavit će se već 50 dana nakon sadnje. U vrtovima kontinentalne Hrvatske, pa tako i u mojem vrtu, ovih su dana već spremne za prvu berbu.

Zdrava presadnica paprike mora imati dobro razgranat i razvijen korijenov sustav

Nije naodmet spomenuti da se berba paprika mora obavljati uvijek za suhog vremena, nikako poslije kiše. Naprotiv, ono što vrijedi za berbu ne vrijedi i za čuvanje, jer ubrani plodovi na suncu ne mogu izdržati dulje od jednog sata. Stoga ih je najbolje čuvati u hladnjaku gdje će pet dana izgledati kao da su netom ubrani.
Pomoć u rastu
Svi koji sade paprike dobro znaju da one istodobno stvaraju cvjetove i plodove, pa berba može potrajati sve do prvog jesenskog mraza. No bitno je redovito brati, jer što više beremo, potičemo obilniju cvatnju, a time i formiranje novih plodova. No ne zadugo. Naime, kada se temperatura ljeti popne iznad 30-35 stupnjeva, paprika ponovno prestaje rasti.

Crna paprika sorte Black beauty iznutra je zelene boje i veoma ukusnog, svježeg okusa

Stoga je moj prijedlog saditi ih u blizini rajčica, koje su inače dobar susjed paprikama i potiču njihov razvoj. A kada sredinom ljeta postane prevruće za paprike, rajčice će već biti dovoljno velike da stvore sjenu i spuste temperaturu barem za pokoji stupanj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije