tijekom ljeta

Ovo morate znati: Otkrivamo kako odrediti idealnu količinu vode za svaku biljku

trikovi za uzgoj vrt cvijeće povrće zalijevanje
Thinkstock
05.08.2023.
u 07:00

Zalijevanje biljaka uz pomoć sustava kap-po-kap predstavlja jednostavan način kako možete pomoći svojim biljkama. Ovisno o veličini tegle, mogu se iskoristiti plastične boce od 0,5 l, 1 l ili 2 l u kojima će se nalaziti izvor vode

Odlazak na godišnji odmor znači i organizaciju i osiguravanje brige kako za kućne ljubimce (ako ne idu s vama) tako i za biljke. Biljke tijekom ljeta traže više vode nego za vrijeme hladnijih dana pa je važno pobrinuti se tko će ih zalijevati dok vi uživate u odmoru. Ali, da ne morate moliti prijatelje, rodbinu i susjede da vam zalijevaju biljke, možete posegnuti za inovativnim rješenjem – infuzijom za biljke. Već neko vrijeme društvene mreže preplavljene su fotografijama vrećica s vodom koje se instaliraju na biljku baš poput infuzije. Vrećica inspirirana onom medicinskom napuni se vodom, cjevčice se uguraju u zemlju biljke kojoj onda daje svu vlažnosti koja joj je tijekom dana potrebna i to putem kapaljke.

Foto: pixabay

Riječ je o vrećicama imena Plant Life Support koje se mogu kupiti online, a nakon što pričvrstite regulator i cjevčicu, vrlo se lako namjesti i brzina kapanja, odnosno količina vode koja je biljci potrebna. Jedna doza ove “infuzije za biljke” traje i do sedam dana. Osim kao korisna stvar za vrijeme godišnjeg odmora, ovaj izum izvrstan je i za sve one kojima biljke ne uspijevaju. Prisjetite se samo koliko puta vam dogodilo da ste slučajno ‘’žrtvovali’’ omiljenu biljku zbog pogrešnog tretmana kojim ste je ‘’počastili’’? Bilo da se radi o pretjeranom zalijevanju ili pak nedovoljnoj količini vode, činjenica jest da neke biljke traže zaista mnogo pažnje i brige. No, iako bismo o pretjerano ‘’izbirljivom’’ bilju mogli razglabati danima, posve je neupitno da smo isključivo mi odgovorni za njihovo stanje. Zato je ova infuzija idealna, općenito, za uzgoj ukrasnog bilja. Ako niste spremni za taj eksperiment, donosimo savjete koji će biljkama pomoći da prežive dok ste odsutni.

trikovi za uzgoj vrt cvijeće povrće zalijevanje
1/15

Za vrijeme dulje odsutnosti biljke na balkonu potrebno je maknuti sa sunčanih pozicija i smjestiti u hlad. Na taj način usporit ćete, ali i smanjiti gubitak vode iz biljke. Također ćete ublažiti i stres kojem je izložena sama biljka pa će biti otpornija na bolesti i napade nametnika. Tegle, žardinjere, glinene ili plastične posude grupirajte na dio balkona gdje je najdulji dio dana hlad.

Nakon što ste biljke smjestili u hlad, tegle stavite u posude koje će služiti kao rezervoari vode. Naime, na sam dan odlaska biljke je potrebno dobro zaliti i napuniti kadice s vodom skoro do samog vrha. Iako nije uobičajeno da se tegle s biljkama drže u vodi, ova je metoda kratkoročno primjenjiva i skraćuje period suše.

Foto: pixabay

Još jedna dobra metoda zalijevanja ljeti je instaliranje jednostavnog kapilarnog sustava za zalijevanje uz pomoć špage ili krpe te 5 do 10-litarske kante kao izvora vode. Bitno je da se koristi materijal koji upija vodu, poput starih majica od kojih se mogu napraviti trake koje će povezivati rezervoar vode i posudu s biljkom. Sistem se postavlja vrlo jednostavno: potrebno je razrezati tkaninu na duge trake, a potom jedan kraj trake staviti u posudu s vodom do samoga dna te posudu postaviti na povišeno mjesto. Drugi kraj trake ukopa se u zemlju biljke koju želimo zalijevati i to na dubinu od 8 do 10 cm. Kako će se zemlja isušivati, tako će voda iz posude kapilarno putovati trakom do tegle s biljkom.

Zalijevanje biljaka uz pomoć sustava kap-po-kap predstavlja jednostavan način kako možete pomoći svojim biljkama. Ovisno o veličini tegle, mogu se iskoristiti plastične boce od 0,5 l, 1 l ili 2 l u kojima će se nalaziti izvor vode. Na čepu od plastične boce iglom se probuši milimetarska rupica, zatim se u bocu nalije voda i dobro začepi. Boca okrenuta čepom prema dolje uroni se u zemlju, a voda će polagano kapati te tako zalijevati biljku sve dok se boca ne isprazni.

Foto: pixabay

Proljetno-ljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzročiti velike štete na biljnom materijalu. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi. I tada biljke trebaju najviše vode, a kako je upravo tu vrijeme ljetnih odmora, važno je ne vrijeme misliti na potrebe biljaka.

Prije negoli krenete na godišnji, isprobajte rade li ovi gore navedeni “uradi sam” sustavi navodnjavanja kako biste bili sigurni da ništa neće poći po zlu. Isto tako, prije samog odlaska pametno je biljkama dati “boost” koji se sastoji od sljedeće formule: napravite otopinu vode i aspirina, salicilna kiselina pomaže u rastu biljaka. Aspirin je koristan za sve vrste biljaka, bilo da ih uzgajate u dvorištu bilo u teglicama na balkonu. Sve što vam je potrebno za ovu otopinu jedna je tableta aspirina i decilitar destilirane vode. Izmrvite tabletu i ubacite u vodu, miješajte sve dok se ne otopi. Ovom otopinom možete zalijevati ili prskati biljke, jednom tjedno za najbolje rezultate. Ova otopina pozitivno će djelovati na razvoj korijena, omogućuje cvijeću da bude raskošnije i bujnije, sprečava pojavu gljivica, a ova otopina odlična je i za rezano cvijeće. Samo je dodajte u vazu želite li da vam buket dulje potraje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije