Brzo raste

Oni su uspjeli! Od korova do sadnice budućnosti!

Oni su uspjeli! Od korova do sadnice budućnosti!
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
21.10.2013.
u 11:30

Paulovnija ne obolijeva i ne voli močvarno tlo

Zemlja na kojoj nije raslo ništa osim korova bila je trn u oku agronomu Luki Dugaliji. Nakon odluke da tu nešto mora zasaditi odabrao je drvo Paulownia Bellissima. Zajedno s njim u avanturu su se upustili i Lana Stipaničev, Matija Garašić i Martin Garašić.

– Malo smo kasno krenuli sa sadnjom, a ni teren nismo pripremili na vrijeme – objašnjava nam L. Dugalija, dodajući kako su naknadno stavljali i foliju za zaštitu. Nakon početnih problema, sve je krenulo dobro.

Strepili od zečeva

– Bojali smo se da će nam mlade sadnice pojesti zečevi, no imali smo sreće pa su nas zaobišli – nastavlja agronom. Dodaje kako nije bilo potrebe niti za nekom zaštitom jer su sadnice ostale zdrave. Prihranili su ih NPK gnojivom, a od lipnja, kad su zasađene, narasle su na prosječnih jedan i pol metar. Kako je riječ o listopadnom drvetu, do proljeća će ovdje stajati samo tanka stabalca, a u ožujku iduće godine slijedi prvo rezanje, nazvano čepovanje, pri kojem se mlado stablo reže u razini zemlje. S obzirom da je drvo porijeklom iz Kine, ovaj postupak omogućava mu prilagodbu na našu klimu i daljnji rast.

Ostaje najbolji

– Nakon rezanja iz panja će izrasti nekoliko novih izboja. Ostavlja se samo jedan, a drugi se uklanjaju – pojašnjava L. Dugalija. Drvo će prvi put cvjetati u trećoj godini, godišnje će rasti tri do četiri metra, a kako ga namjeravaju rezati za drvnu masu, učinit će to u osmoj godini jer je tada najisplativije.

Plantaža Paulownie u okolici Zagreba samo je jedna od nekoliko u Hrvatskoj. Sve sadnice nabavljene su u osječkoj tvrtki Vomi commerce, koja je zastupnik za hrvatsko tržište.

– Sadi se tek u svibnju, kako bi se zaštitile od niskih temperatura u najranijoj fazi razvoja – objašnjava Mladen Ardalić iz Vomi commerca.

Osim kvalitetne drvne mase, stablo paulovnije izvor je obnovljive energije i koristi se za proizvodnju peleta i bioetanola. Prikladno je i kao ukras u parkovima i gradovima. Veliki listova daju obilje hlada, a apsorbiraju 10 puta više CO2 u odnosu na ostale vrste. Cvjetovi su iznimno lijepi, medonosni i bogati antioksidansima,

Sadite li paulovniju za drvnu masu, udaljenost između sadnica i redova treba biti četiri metra. Sadite li je za biomasu, udaljenost je tada jedan i pol metar. Odgovara joj bilo koje tlo, jedino je važno da nije močvarno, odnosno da nema podzemnih voda. Njezin korijen lakše će podnijeti sušu, a ako baš treba, možete je i dodatno zalijevati.

NE PROPUSTITE: Tražio medonosnu biljku, a otkrio drvo budućnosti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije