ženski izlet

Iskoristite ljeto za istraživanje Hrvatske, evo super ideje!

Nikola Zoko
22.06.2023.
u 08:42

Nakon obilaska Križnice (na kojoj danas živi 76 stanovnika. 40 muškaraca i 36 žena, a ona je turistički najposjećenije mjesto u Podravini) put će vas odvesti u Viroviticu koju su nekad nazivali i 'malom Venecijom'. Čim prođete njezinim centrom ostat ćete bez daha

Ljeto je i službeno počelo s a njime dolaze godišnji odmori, te slobodni vikendi koje možete iskoristiti za istraživanje mjesta koje još niste posjetili. Jedno takvo mjesto nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, na spoju Podravine i Slavonije, nešto više od stotinjak kilometara od Zagreba. Priroda je ovdje očaravajuća, sadržaji nevjerojatni, bogata je povijest ovog kraja koju pričaju dvorci, kurije i muzeji, odlična gastronomska ponuda mami na sljubljivanje podravskih vina i slavonskih delicija (ili obrnuto). Kako to izgleda u potpunosti pokazala je modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko koja je osmislila Ženski vikend program Hrvatskom  (Women's days by modniALMAnah) kojeg su i ovaj mjesec prihvatile brojne žene. One koje su željne opuštanja,novih sadržaja koje nude radionice, novih kontakata te jačanja ženske mreže, upoznavanja mjesta na kojima nisu bile a na koja će se vratiti uskoro sa svojim obiteljima. 

Foto: Nikola Zoko

Obilazak Podravine i Slavonije treba započeti na Križnici, jedinom naseljenom otoku u Podravini. Nalazi se u blizini Đurđevca, do njega možete skelom (vozi svaki puni sat) ili preko mosta pješice, čekajući električni vlak Javne ustanove  za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije koji će vas dovesti do novog, nedavno otvorenog Interpretacijskog centra. Centar za posjetitelje Križnica otkriva interaktivan postav u kojem će uživati cijela obitelj - zavirit ćete u gnijezdo orla štekavca, naučiti kako žive brojne životinjske i biljne vrste ovog kraja, ali i u laboratoriju moći sudjelovati u pokusima koji će vas dobro zabaviti. kroz postav će vas voditi rendžeri ali i sama ravnateljica Tatjana Arnold Sabo koja ne krije sreću zbog novog centra koji je ugledao svjetlo dana.  

Foto: Nikola Zoko

Nakon obilaska Križnice (na kojoj danas živi 76 stanovnika. 40 muškaraca i 36 žena, a ona je turistički najposjećenije mjesto u Podravini) put će vas odvesti u Viroviticu koju su nekad nazivali i 'malom Venecijom'. Čim prođete njezinim centrom ostat ćete bez daha. Velebni dvorac Pejačević u kojem se nalazi Gradski muzej (koji se smatra jednim od 10 najljepših muzeja Europe) priča prekrasnu priču o povijesti ovog kraja, a da biste zavirili u unutrašnjost dvorca (pazite, ne radi nedjeljom, osim za grupe uz najavu) potrebno je proći jednim od mostova - mostom koji svira, mostom ogledala, preko studentskog mosta, mosta ljubavi…

Najbolje je napraviti cijeli krug centrom - zasvirati i odu radosti usput, pogledati meteorološku kartu u Virovitici, ali i kako je jedna obična zgrada obukla crveno-plavo ruho u znak sjećanja na poznatu Virovitičku umjetnicu Editu Schubert. U gradskom điru (angažirajte vodiča poput Silvije Perić), pokazat će vam skrivene kutke ovog grada) ćete provesti najmanje dva sata, a kao nagrada za učenje o prošlosti Virovitice neka bude Slavonska pohana palačinka s kulenom i sirom koju isprobajte u Virovitičkoj palačinkarnici Chocolate cafe. 

Foto: Nikola Zoko

Jedna od najpopularnijih adresa svakako je dvorac Janković koji se nalazi tek koji kilometar od središta Virovitice, u Slavonskom selu Suhopolju. Već kad uđete u njegov perivoj ostat ćete bez daha opčinjeni stoljetnom šumom ali i autohtonim izgledom obnovljenog dvorca. Dvorac je u potpunosti renoviran, u svim sobama su anatomski madraci i jastuci, a tijekom boravka u dvorcu možete krenuti i u njegov obilazak s vodičem. Spavate li u Suhopolju, iskoristite mogućnost obilaska Slavonskih bisera u radijusu od 30 kilometara. Možete krenuti na Papuk i uživati u izletištu Jankovac, gdje možete krenuti u pješačku turu Pakom prirode Papuk  s rendžerom (rezervirajte termin)  koja će vas odvesti do jedinog Slavonskog slapa Skakavca. Iz Suhopolja možete krenuti i na izlet u Voćin, malo pitoreskno selo u kojem vam pažnju privlači impozantna Geo Info centar s jedne strane parka i Svetište Gospe Voćinske s druge.

Foto: Nikola Zoko

Geo info centar ima jedinstveno 5D kino koje će vam ispričati priču o nastanku zemlje i promjenama koje su je oblikovale. Uzmite si vremena, istražite postav jer većina toga je interaktivno što odvlači pažnju i dobro zabavlja.  S druge strane parka nalazi se Crkva Majke Božje u Voćinu koja je ujedno i  vrijedan primjer gotike u Sjevernoj Hrvatskoj, sagrađena je u 15. stoljeću. Za vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji tijekom 16. i 17. stoljeća bila je oštećena, ali je obnavljaju franjevci koncem 17. stoljeća i sa svojim milosnim Gospinim kipom postala je hodočasničkom crkvom u koju su dolazili brojni vjernici. Župnik  vlč. Ivan Ereiz ispričao je priču o povijesti crkve, brojnim hodočasnicima koji jačaju i bude ovaj kraj, ali i impozantnoj umjetničkoj zbirci mozaika i vitraja koji krase oltare crkve. Kad izađete iz crkve oduševit će vas i impozantan arboretum. Budući da se Voćin nalazi podno sjeverne strane Papuka, u jednodnevnom izletu iz Suhopolja možete istražiti i Voćin i izletište Jankovac.  

Foto: Nikola Zoko

A kako završiti vikend u Podravini i Slavoniji?  Na putu prema Zagrebu zastanite na još jednom zanimljivom mjestu koje se nalazi u Podravini. Riječ je o rodnoj kući Petra Preradovića (selo Grabrovnica kraj Pitomače) koja je zapravo Interpretacijski centar koji će oduševiti sve generacije. Svakako pogledajte i film, a kako biste bili sigurni da će vrata biti otvorena, najavite svoj dolazak! 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije