Privlači poglede

FOTO Živa ograda od surfinija bez daha ostavlja sve prolaznike

FOTO Živa ograda od surfinija bez daha ostavlja sve prolaznike
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/11
17.10.2013.
u 15:28

Najljepša terasa u Slavonskom Brodu oduševila je i nizozemske turiste pristigle u grad autobusom

Putnik namjernik koji sa zapadne strane ulazi u Slavonski Brod sigurno će uočiti prekrasne surfinije koje krase ogradu terase kafića "Come back". U tradicionalnoj akciji Turističke zajednice i četvrti put u posljednjih pet godina proglašena je najljepšom u gradu. Bez nagrade je vlasnik Damir Huljić ostao samo lani, i to zbog jedne nesretne okolnosti – prijava mu se zagubila! Kako sam kaže, cijelu priču pokrenuo je zato što je od malih nogu zaljubljen u prirodu.

Moć prirode

– Jedan prekrasan njegovani cvijet može vam reći više od bilo kakvog metala. Moć prirode ništa ne može zamijeniti, osobito ako se radi o velikom broju prekrasno uzgojenih velikih surfinija. Drago mi je što sam barem malo pridonio ljepšem vizualnom dojmu ulaska u grad – kaže Damir. Surfinije na ogradu stavlja u svibnju, a skida ih oko Svih svetih. Gosti se onda žale kako im je terasa nekako prazna.

S uzgojem je započeo bez puno znanja, danas od njegovih surfinija bez daha ostaju i oni koji ne vole prirodu. U njegovo su se cvijeće zaljubili nizozemski turisti pristigli autobusom, a jednom je bilo i uzrok sudara jer je supruga zadivljena prizorom navela supruga-vozača da skrene pogled. Bio bi, kaže Damir, presretan kada bih svojim primjerom potaknuo i druge ugostitelje i kućanstva da uljepšaju svoje terase, a on će im rado pomoći savjetima.

– Bilo bi prekrasno živjeti u cvjetnom okruženju, nalik onom u austrijskim gradovima i selima.

No, nije sve gotovo kad kupite cvijet. Ako želimo da uvijek budu lijepe i mirisne, surfinije traže roba. Riječ je o jednoj od najljepših, ali i najzahtjevnijih biljaka – nastavlja Huljić, kojem u uzgoju pomaže i majka. Svake godine posloži ih u drukčijim bojama, ove godine svoju omiljenu purpurnu varijantu obogatio je bijelim nijansama u omjeru 3:1.

Određena pravila

Cvijeće nabavlja kod uzgajivača iz Našica, a njeguje ga pažljivo, po točno određenim pravilima jer svako odstupanje može biti pogubno. Surfinije moraju biti okrenute na južnu stranu, inače gube cvijet. Zemlja mora biti vrhunska, s dovoljno hraniva. S mineralnim gnojivima ne valja pretjerivati i najbolje ih je dodavati u omjeru jedan gram na litru vode. Najvažnije je, naravno, zalijevanje. Surfinija zahtijeva jako puno vode i ako korijen samo jedan dan ostane suh, teško ga je vratiti.

– Svima bih preporučio da surfinije obvezno tretiraju protiv štetnika. Biljne uši zadat će puno problema i znatno skratiti vijek trajanja biljke ako ih ne tretirate barem dva-tri puta godišnje – zaključio je brodski ugostitelj, inače ekonomist, zaljubljen u cvijeće i ribolov.

NE PROPUSTITE: Ovo je predivan vrt umirovljenog branitelja: Ovdje pronalazim mir!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije