Više od hobija

FOTO Ovo je najljepši vrt u Slavoniji

FOTO Ovo je najljepši vrt u Slavoniji
Foto: Branimir Bradarić
1/4
21.11.2012.
u 17:52

Obitelj Pavkić iz Županje ima najljepšu okućnicu od stotinjak kvadrata

Pet godina obitelj Pavkić iz Županje uređuje okućnicu svoje obiteljske kuće. Da se njihov trud isplatio dokazuje i pobjeda na natječaju Turističke zajednice za najljepše uređenu okućnicu u gradu, na koji su se prvi put prijavili i odmah osvojili prvo mjesto.

Marina Pavkić inače je medicinska sestra, a u vrtu, kaže, zaboravi na svakodnevne probleme

– Uređivanje okućnice, koja je zapravo više vrt, veliki mi je hobi, opušta me, ali istodobno zahtijeva dosta posla, napora pa i ulaganja. Još nije završena, iako je proglašena najljepšom u Županji. Još mnogo detalja planiramo napraviti – kaže Marina Pavkić, inače po zanimanju medicinska sestra.

Uređena okućnica njihove obiteljske kuće prostire se na stotinjak četvornih metara, a posebno se ističu dva tipa kamenih japanskih vrtova karesansui. Jedan od vrtova je u sjeni, a drugi na jakom suncu pa se pri njihovu uređenju moralo voditi računa i o biljkama koje u tim uvjetima mogu uspijevati.

– Kombinirali smo trajnice sa cvjetnicama, odnosno zimzeleno i cvatuće bilje. Također, pazili smo na to da u svako doba godine u vrtu imamo bilje koje cvjeta. Tako je vrt dobio šareniji kolorit, a time i ljepši i atraktivniji izgled. Na našoj okućnici odmah do izražaja dolaze kameni vrtovi, kamene staze i ukrasno bilje, među kojima je i ono močvarno, zasađeno u pijesku, koje tako oponaša riječnu obalu – ističe M. Pavkić. Nalazi se tu i mali bonsai, kao i buddleia davidii, ljetni jorgovan ili leptirov grm, pa je okućnica obitelji Pavkić cijelo ljeto puna leptira. Sve površine između biljaka posute su malčem, usitnjenim obojenim drvetom, koji zajedno s folijom ispod sprečava rast trave i ujedno čuva vlagu.

– Mnogo je detalja na koje treba paziti. Cijela obitelj je na neki način uključena jer sama sigurno sve to ne bih uspjela – kaže Pavkić, dodajući da je veoma bitno zalijevanje biljaki i njihovo održavanje kako bi zadržale boju, a time i ljepotu. Potrebno je i kombinirati bilje, a prije svega pripremiti se za puno posla, pogotovu u proljeće i jesen.

U obitelji Pavkić već sada odlučili su da će se i sljedeće godine prijaviti na gradsko natjecanje za najljepšu okućnicu. Planovi budućeg izgleda stvaraju se tijekom zime, kada se smišlja izgled okućnice, ali i planira koje će biljke biti zastupljene. Iako je plan još uvijek maglovit, Marina Pavkić sigurna je da će okućnica i iduće godine biti atraktivna i lijepa, ali i potpuno drukčija od ovogodišnje. Uza svoje planove pomoć traže i u stručnoj literaturi, ali i na internetu gdje se uvijek nađe dobar savjet, ali i fotografija već uređenih okućnica u punom sjaju i sa svim bojama koje biljke donose.

Savjeti za uređenje
Želite li sami napraviti japanski vrt, evo nekoliko osnovnih smjernica. Elementi japanskog vrta su: uokviren pogled, zanimljive teksture, voda, azijske biljke, kamenje ili šljunak. Uokviren pogled je potreba da se uokvire vidici, odnosno da se ne izlaže sve odjednom. Da bi se postigao osjećaj tajanstvenosti, vrt se dekorira krivudavim stazama i visokim grmljem. Zanimljive teksture znače da bi stazice i vrtovi trebali biti od prirodnog kamena. Voda, koja djeluje umirujuće, zastupljena je u svim japanskim vrtovima u različitim oblicima. Biljke koje se koriste u japanskim vrtovima najčešće su: bambus, tisa, bor ili japanski ileks (ilex crenata), lotusov cvijet i, dakako, mahovina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije