PODACI MGIPU-a

Dosad je poništeno 18 energetskih certifikata

Energetski certifikat
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
08.01.2015.
u 14:55

Iz MGIPU navode kako je prema zadnjim dostupnim podacima (zaključno sa 7. listopada 2014.) energetski certifikat u Hrvatskoj imalo 32.005 građevina

Iako se energetsko certificiranje provodi već četiri godine, a od 1. srpnja 2013. energetske certifikate moraju imati zgrade odnosno njihove samostalne uporabne cjeline (stanovi, uredi) koji se prodaju, certificiranje građevina intenziviralo se tek u 2014. godini, piše Domosfera.hr.

Važeću licencu za izradu energetskih certifikata, dokumenta koji predočuje energetska svojstva neke zgrade, na dan 5. prosinca ove godine imalo je ukupno je 925 fizičkih i 726 pravnih osoba, ukupno 1.651. No, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora (HUEC) i stručnjakinja za energetsku učinkovitost Željka Hrs Borković napominje kako u praksi stvari izgledaju bitno drukčije. "Taj posao ozbiljno radi puno manji broj ovlaštenih osoba. Očito je kriza u području graditeljstva potaknula inženjere na dodatnu edukaciju i ishođenje ovlaštenja za ovo područje, no većini to nije primarna djelatnost", ističe Hrs Borković.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja navode kako je prema zadnjim dostupnim podacima (zaključno sa 7. listopada 2014.) energetski certifikat u Hrvatskoj imalo 32.005 građevina. Oko trećine izdanih certifikata (10.289) pritom se odnosi na novogradnje, a 21.716 izdano je za postojeće zgrade.   

Promotri li se raspored certifikata prema energetskim razredima, kojih je ukupno osam, vidljivo je da više od trećine certificiranih zgrada (njih 11.190), pripada energetskom C razredu. Na drugom je mjestu razred B u kojem je 7.868 certificiranih zgrada, a na trećem razred D s 5.302 zgrade. Najmanje zgrada, što je i razumljivo, razvrstano je u najviši, energetski razred A+.  

Na zamolbu da ocijene dosadašnji tijek certificiranja građevina iz Ministarstva ističu da je osiguran dovoljan broj stručnih mjesta za obuku kao i dovoljno ovlaštenih osoba koje mogu pokriti potrebe tržišta. 

"Cilj nam je osigurati zakonitost i kvalitetu izdanih certifikata tj. da osobe koje naručuju certifikat doista i dobiju kvalitetan dokument za novac koji su za njega izdvojile. Naručitelji certifikata mogu na dva načina provjeriti ovlaštenja certifikatora - uvidom u Registar na mrežnim stranicama Ministarstva, te zahtjevom da im se predoči ovlaštenje koje mora imati svaka osoba koja izrađuje certifikate. Poduzimamo i druge kontrole, a trenutačno je aktualan nadzor i provjera kvalitete izrađenih certifikata. Pratimo situaciju i reagiramo na svaki novi problem, a kao i svaki drugi, i ovaj će se sustav s vremenom mijenjati i usavršavati sukladno novim tehnologijama i standardima", ističu.

Da je u početku bilo mnogo problema od kojih se neki još uvijek otklanjaju potvrdila je i Hrs Borković. "Nejasno definirana metodologija i stalne izmjene propisa, kao i nestručnost u provođenju energetske certifikacije u praksi je prouzročila niz nepravilnosti. Usto, nije bilo nikakve kontrole kvalitete izdanih energetskih certifikata.

Sada se posao energetskog certificiranja polako dovodi u red, no odrađeno je dosta lošeg posla. Djelatnost energetskog certificiranja jasno je definirana u Zakonu o gradnji i pratećim pravilnicima i tehničkim propisima. Energetski certifikat zgrade izdaje se na temelju provedenog detaljnog energetskog pregleda i proračuna energetskih svojstava zgrade. Analiziraju se svi energetski sustavi zgrade i daju preporuke za smanjenje potrošnje toplinske i električne energije te vode s ekonomskom, energetskom i ekološkom analizom ušteda. Certifikat se naručitelju isporučuje u dva primjerka, zajedno s elaboratom provedenog energetskog pregleda. Zgrade javne namjene dužne su uz glavni ulaz javno izložiti prvu i treću stranicu energetskog certifikata", objašnjava Hrs Borković.

U praksi je mnogo energetskih certifikata izdano bez provedenog energetskog pregleda što je velik problem jer vlasnik nije dobio potrebnu stručnu analizu, a tu je i opasnost da će se prilikom kontrole takvi certifikati proglasiti nevažećima. "Ministarstvo je ove godine počelo kontrolirati kvalitetu izdanih energetskih certifikata, a ukoliko se ona intenzivno nastavi, to bi trebalo rezultirati povećanjem kvalitete usluge, kao i oduzimanjem ovlaštenja onima koji nestručno rade taj posao", kaže Hrs Borković. 

Kako doznajemo iz Ministarstva, pet je pravnih osoba ovlašteno za provođenje neovisne kontrole - četiri za kontrolu energetskih certifikata i jedna za kontrolu izvješća. "Do sada je provedena kontrola 105, a u tijeku je kontrola 60 izdanih energetskih certifikata zgrada. Rezultati dosadašnjih kontrola pokazali su da se nepravilnosti odnose na ulazne podatke o zatečenom stanju zgrade (nepotpuni ili nezadovoljavajući), mjere energetske učinkovitosti (općenite, a ne konkretne preporuke), parametre (ostale) temeljem kojih se vrši proračun, usklađenost podataka u izvješću i certifikatu, te neodgovarajuće ovlaštenje osobe koja je izdala certifikat", navode iz Ministarstva.

Dosad je doneseno 18 rješenja o proglašenju energetskih certifikata nevažećim, od čega su na mrežnoj stranici Ministarstva objavljena tri, a ostala će biti kad se za to steknu zakonski uvjeti, kažu.

"Donošenje rješenja o proglašenju certifikata nevažećim ukazuje da ovlaštena osoba koja ga je izradila to nije učinila točno i u skladu s važećim propisima i pravilima struke. Prema Zakonu o gradnji to je prekršaj za koji je propisana novčana kazna (pokretanje prekršajnog postupka), a predstavlja i jedan od razloga za ukidanje ovlaštenja. Jedan od razloga za oduzimanje ovlaštenja za certificiranje je i neodgovarajuće ovlaštenje osobe koja je izdala certifikat", upozoravaju iz Ministarstva. No dosad nisu poduzimali navedene sankcije. 

"Ovlaštena je osoba nakon donošenja rješenja o proglašenju certifikata nevažećim dužna o vlastitom trošku izraditi novi certifikat, a ukoliko to ne učini pokreću se sankcije. Važno je naglasiti da i ovlaštena osoba ima pravo štititi svoja prava te na Upravnom sudu pokrenuti spor protiv rješenja Ministarstva. Dosadašnja su iskustva pokazala da ovlaštene osobe nakon rješenja nisu sklone pokretanju upravnog spora nego izrađuju novi certifikat", kažu u Ministarstvu. 

Komentirajući kretanje cijena izrade certifikata, iz Ministarstva napominju da su one različite i često ovise o rokovima u kojima naručitelj očekuje izdani certifikat, ali su uglavnom izbalansirane. Navodno, kažu, određeni broj ovlaštenih osoba nudi usluge po puno nižim cijenama od prosjeka na tržištu. Sama ministrica Anka Mrak Taritaš nedavno je potvrdila da je bilo pritužbi na dampinške cijene, kao i na ponudu certifikata na portalu za grupnu kupnju Crno jaje.  

"U Ministarstvu su nam kazali kako nisu u mogućnosti utjecati na minimalne cijene koštanja izrade energetskih certifikata jer je to stvar koju uređuje samo tržište. Ministarstvo provodi kontrolu izdanih certifikata, te je to jedini način utvrđivanja jesu li izdani certifikati izrađeni u skladu s propisima", kaže Hrs Borković. 

Iz Ministarstva potvrđuju da svaki certifikat može biti predmet nadzora samo u smislu kvalitete, a osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da rade nestručno i nezakonito ostat će bez ovlaštenja, poručuju. 

"Hrvatska udruga energetskih certifikatora već nekoliko godina upozorava Ministarstvo na niz nepravilnosti u praksi. Pokrenuli smo i Radnu skupinu HUEC-a za uspostavu sustava kvalitete izdanih energetskih certifikata i izvještaja o energetskim pregledima u sklopu koje organiziramo stručne radionice za ovlaštene energetske certifikatore. Udruga je pripremila novi prijedlog cjenika preporučenih cijena usluge energetskog pregleda i certificiranja zgrada. Na taj način pokušavamo ovaj zahtjevan stručni i inženjerski posao usmjeriti prema kvaliteti", kaže Hrs Borković. 

Kada svi budu radili kvalitetno i po metodologiji više neće biti niti dampinških cijena, očekuje i dodaje da pritužbe koje stižu s terena prosljeđuju u Ministarstvo. "U praksi ima nevjerojatnih nepravilnosti - od energetskih certifikata koji se izrađuju bez energetskog pregleda po cijeni od 300 kuna, nevjerojatno niskih cijena na javnim nabavama po kojima je nemoguće kvalitetno obaviti posao, pa sve do ponude boljih energetskih razreda u oglasnicima.

Zato bih naglasila da su energetski pregled i certifikat ozbiljna i stručna analiza u kojoj sudjeluju tri ovlaštena stručnjaka arhitektonske/građevinske, strojarske i elektrotehničke struke, a temeljem koje se donose odluke o pokretanju projekata energetske obnove. Ako ta analiza nije dobro napravljena svi su daljnji koraci izloženi problemima. Dakle, kontrola kvalitete je trenutno najvažnija za uspostavu kvalitetnog tržišta energetskog certificiranja zgrada", poručuje Hrs Borković.

Ključne riječi

Komentara 2

NA
nasunis
17:40 08.01.2015.

Slazem se da je za nove zgrade ovaj certifikat itekako potreban, dok za stanove starije gradnje nema nikakve veze niti to novi kupac gleda, a prodavatelju je bitno da prodje sto jeftinije

DU
Deleted user
00:12 09.01.2015.

obično reketarenje, ekstremno pojednostavnjena tehnička struktura certifikata, samo kako bi se omogućilo da arhitekti i građevinari, od kojih većina nema pojma o energetici, dobili dodatnu "zlatnu koku" umjetno stvorenu legislativnom prisilom. energetika je posao koji je u uređenim zemljama profesija, a u ovom kupusu od države, jednim zakonodavnim potezom energetičarem se postaje nakon jedno-dvotjednog tečaja. a tečaj treba, naravno, masno platiti. vrhunac licemjerja je da se "stručne preporuke" za poboljšanje energetske učinkovitosti daju iz kataloga gotovih špranci. gdje to u svijetu ima da se netko bavi krajobraznom arhitekturom i da nakon kratkoj tečaja postaje "stručnjak za energetiku" koji izdaje certifikate i dijeli savjete? politička prisila kao pogon parcijalnih interesnih skupina doista daje izopačene posljedice. mogli sad na isti način ustanoviti "produkciju" stručnjaka kirurga ili astronauta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije