dobre i za početnike

Četiri začinske biljke o čijoj sadnji biste već sad trebali razmisliti

začinsko bilje
Ikea
17.02.2022.
u 09:50

Bosiljak, origano i metvica vrlo su zahvalni začini po ovom pitanju jer ako ih redovito trgate, bujat će iz dana u dan. Ako ih ne sadite u zasebne teglice, nego u one veće, zajedno s drugim biljem, pazite na njih kako ne bi preuzeli cijelu površinu

Dolaskom ljepšeg vremena odlučili ste se dati si (još jednu) šansu i sami uzgojiti začinsko bilje na balkonu ili u vrtu. Mnogi su "pali" na prvim pokušajima jer nisu znali kako se treba ophoditi s osjetljivim biljkama, a zaista je mnogo čimbenika koje treba uračunati kako bismo osigurali njihov dobar rast. Teglice u kojima sadite bilje obavezno moraju imati dno s rupom kroz koju će višak vode lako iscuriti. Također, začinsko bilje treba zalijevati u jutarnjim satima, a eventualni višak vode neće prouzročiti problem.

Foto: Fresh Mommy/IKEA

Agresivno trganje listića na krivom mjestu rezultirat će upropaštenom biljkom. Najčešći "stanovnik" naših balkona bosiljak treba često trgati, kako bi se potaknulo njegovo bujanje. No, upravo njega često krivo trgamo – uklanjamo cijelu stabljiku, umjesto da otrgnemo točno na mjestu stvaranja lista. Tako otrgnut list neće više rasti. Dok se peršin preporučuje rezati škarama, bosiljak radije trgajte rukama.

Foto: screenshot/facebook

Bosiljak, origano i metvica vrlo su zahvalni začini po ovom pitanju jer ako ih redovito trgate, bujat će iz dana u dan. Ako ih ne sadite u zasebne teglice, nego u one veće, zajedno s drugim biljem, pazite na njih kako ne bi preuzeli cijelu površinu. Vrlo lako mogu "ugušiti" druge biljke. Nemojte početi sa sjemenom Iako nam se čini logičnim početi uzgajati biljke iz sjemena, ovim korakom ćete si samo zakomplicirati "zadatak". Radije posegnite za sadnicama, jer sjeme zahtijeva puno strpljenja, obraćanje pažnje na količinu svjetlosti, održavanje temperature i lako je presaditi biljku u krivom trenutku, kada ona još nije spremna za to. Sadnice začinskog bilja možete nabaviti u većini trgovina i to tijekom cijele godine. Mnogi misle kako je uzgajanje začinskog bilja lak posao i ne zahtijeva puno truda. Redovito dohranjivanje zapravo ne podrazumijeva mnogo posla, ali ipak ga izbjegavamo! Svakih deset do 14 dana dohranite svoj začin tekućim sredstvom i naočigled će živnuti.

Foto: pixabay

Odlučite li se sad za sadnju, neke će vrste, osjetljive na dnevno svjetlo rasti usporeno ako ne izaberemo kultivare kratkog dana – primjerice, salatu i neke vrste luka. Sunčica Dombaj preporučuje da za uzgoj odaberemo one vrste koje se mogu ubrati brzo po sjetvi ili pak one koje se kontinuirano pobiru. Od lisnatog povrća to su matovilac, rikula, špinat, cikla i blitva, a od korjenastog i lukovičastog siju se mrkva, rotkvica, koraba, peršin listaš i luk vlasac. Možete zasaditi i poriluk, no računajte na to da će mu trebati više vremena za dozrijevanje. Ako nikada niste sadili začinsko bilje, a priželjkujete okušati se u tome, neka vam hladno vrijeme ne bude prepreka. Zasadite trajnice poput timijana, žalfije, matičnjaka i origana. Osim dovoljno svjetlosti, prilikom sadnje svim kulturama moramo osigurati dovoljno prostora za nadzemne i podzemne dijelove. Kad sadite neku vrstu, računajte da svakoj treba odgovarajuća veličina tegle.

Foto: screenshot/facebook

Sadnja začinskog bilja je najveći problem za mnoge vrtlare amatere… sve one koji žele imati svježe začine nadohvat ruke, na svom balkonu ili prozoru. Čini se kako su upravo ove sadnice najdelikatnije. Zašto je tome tako? Ako sami uzgojite presadnicu, sijući više sjemenki u jednu teglicu, onda je potrebno pri presađivanju vrlo pažljivo međusobno odvojiti biljke kako bi se korijen što manje oštetio. Pri sadnji se mora voditi računa da se korijen biljke dobro zatisne, tj. da korijen dođe u doticaj s okolnim tlom ili supstratom. To je izuzetno bitno jer, ako korijen ostane 'na zraku', onda neće moći usvajati vodu. Tako posađene biljke treba posebno dobro zaliti prvi put. Mora se saditi u teglice koje imaju rupe na dnu i drenažu na dnu teglice.Upravo je prerevno zalijevanje začinskog bilja najveći krivac zašto ono ne uspijeva na našim balkonima.

Naime, začinsko bilje ne smijte se potapati; kratko i jasno. Redovito ga zalijevajte, ali nemojte pretjerati s količinom. Supstrat održavajte mokrim, no biljke nemojte potapati. Zalijevajte samo zemlju, a listove izbjegavajte navlažiti. Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je izuzetno zahvalna biljka za uzgoj. Može se uzgojiti iz sjemena ili iz presadnica, a može se uzgajati u žardinjerama ili teglicama na balkonu, ali i u vrtu. Bilo kako bilo potrebno je osigurati da nema previše biljaka u tegli i da je supstrat propusan, da se ne zadržava voda. Zahtijeva kontinuiranu opskrbu vodom i ne podnosi vodni stres ni u jednoj fazi rasta i razvoja. Voli sunčanu stranu. Bosiljak, origano i metvica vrlo su zahvalni začini po ovom pitanju jer ako ih redovito trgate, bujat će iz dana u dan. Ako ih ne sadite u zasebne teglice, nego u one veće, zajedno s drugim biljem, pazite na njih kako ne bi preuzeli cijelu površinu. Vrlo lako mogu "ugušiti" druge biljke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije