odličan izbor

Ako nemate puno vremena heba je biljka za vas - raskošan grm ne treba orezivati

heba
Flora magazin
06.10.2021.
u 07:20

Ako biljke držimo u loncima, zimi ih trebamo staviti na hladnije i svijetlo mjesto na 8-12 stupnjeva

Ovi zimzeleni grmovi su većinom podrijetlom s Novog Zelanda i Australije. Rod je dobio ime po Hebi, grčkoj božici ljepote (mladenačke ljepote!), kćeri Zeusa i Here.

Biljke imaju ovalne listove, gusto raspoređene. Hebe su obično kratkoživuće. Uzgojeno je mnogo kultivara s različitim bojama cvjetova pa čak i listova. Sadnja mladih biljaka obavlja se u rujnu ili listopadu ili pak u travnju i svibnju.

Foto: Flora magazin

Ove grmove nije potrebno orezivati, samo suvišne izdanke u svibnju; tako biljke starije od tri godine pomlađujemo i povećavamo im cvatnju. Bogatija se cvatnja postiže i redovitim gnojenjem s kojim prestajemo kada se pojave cvjetni pupovi.

heba
1/8

Ako biljke držimo u loncima, zimi ih trebamo staviti na hladnije i svijetlo mjesto na 8-12 0C. Primjena: niskorastuće vrste za kamenjare, a visoke za živice (jasno, u područjima s blagom klimom) ili balkone.

Napomena: Neke su vrste jako osjetljive na jači mraz. Smatra se da što grm ima veći list to je osjetljiviji. Ali su zato otporni na zagađeni zrak i velike količine soli.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije