Ipak ne treba

Iznajmljivači ne moraju imati certifikat za svoje turističke objekte

certifikat
Foto: Thinkstock
1/3
14.03.2016.
u 09:00

Iznajmljivači su odahnuli jer neće morati izdvajati novac za certificiranje kuća i apartmana koji se koriste u turističke svrhe. U javnoj raspravi sudjelovali su uglavnom ljudi iz struke - arhitekti, inženjeri, certifikatori... tvrdeći kako je direktiva EU obvezujuća

Do 4. ožujka građani su mogli izraziti svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe o Nacrtu Pravilnika o energetskom certificiranju kuća i apartmana koji se iznajmljuju u turističke svrhe.

Do toga je došlo nakon što je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio da energetski certifikat u takvim objektima nije nužan.

Foto: pixabay

U internetskoj javnoj raspravi sudjelovala su 44 građanina, uglavnom iz struke – ovlašteni certifikatori, arhitekti i inženjeri koji su se takvoj izmjeni protivili, pozivajući se na propise u EU i diskriminaciju koju bi izmjene donijele.

Foto: pixabay

MGIPU je nakon primjedbi zaključio da nije bilo argumentiranih dokaza da je predložena odluka u suprotnosti s direktivom EU te donio odluku o izmjeni pravilnika, što znači da se obveza ukida.

>> Čak 47 postoukupne potražnje stanova odnosi se na grad Zagreb

Komentara 4

ŠO
Šokac1
18:35 14.03.2016.

Neka mi netko suvislo rastumači u čemu je razlika između iznajmljivanja u turističke svrhe i iznajmljivanja podstanarima ? I u jednom i drugom slučaju radi se o iznajmljivanju (dijela) nekretnine privatnim osobama na neko određeno vrijeme, i za to se plaća porez. Slijedom toga, energetski certifikat trebao bi ili svima, ili nikome. Novac izdat za certificiranje nije manje potreban onima koji iznajmljuju turistima od onih koji iznajmljuju podstanarima, nije li tako ?

RA
radekbrod
11:31 14.03.2016.

ministre čestitam

DO
doktorica
17:01 29.03.2016.

da ,sad kad su svi iznamljivači kupili certifikat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije