SPORI PROCES

Legalizacija: većina građana plaća jednokratno s popustom od 25%

zgrada kuća
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
12.09.2014.
u 10:22

Zasad je arhivirano tek nešto manje od 20 posto predanih zahtjeva

Zaključno sa 30. lipnjem 2013. godine hrvatski su građani predali ukupno 826.848 zahtjeva za legalizaciju nezakonito sagrađenih objekata. Nakon godinu i dva mjeseca riješena su 160.863 zahtjeva ili točno 19,45 posto. Nisu to brojke kojima bi se uredi koji obavljaju taj posao mogli pohvaliti. Prema izvješću Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, najuspješnija administracija je u Vukovaru, a najneučinkovitija u Sisku. Uz Vukovar, gdje je od 2549 zahtjeva riješeno 1352, u gornjoj tablici učinkovitosti još su Dubrovnik, Rovinj, Virovitica, Bjelovar, Labin i Pazin.

U Zagrebu je riješeno je 34,89 posto predanih zahtjeva, u Rijeci 28,33, Splitu 18,56, a u Osijeku 8,15 posto. Uz Osijek, zahtjevi su zapeli u ladicama i u Sisku te u uredima Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Županija-slučaj pri rješavanju ovog problema uspjela je od 19.085 riješiti 1337 zahtjeva ili samo 7,07 posto.

Podsjetnik građanima

– S obzirom na to da smo pri donošenju zakona očekivali da će biti podneseno oko 200 tisuća zahtjeva za ozakonjenje bespravne gradnje, podatak da je nakon nešto više od godinu dana od isteka roka za podnošenje zahtjeva riješeno oko 210 tisuća predmeta smatramo vrlo dobrim pokazateljem.

– Broj riješenih predmeta koji se vidi u Registru na web-stranici Ministarstva odnosi se na predmete spremne za arhiviranje. Broj riješenih predmeta mnogo je veći, ali cijeli postupak nije završen. U većini slučajeva to su predmeti u kojima su rješenja donesena pa se još samo čeka potvrda o uručenju. Neka od njih su napisana, ali nisu uručena jer se čeka potvrda o uplati naknade – ističu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Očekivano, najviše zahtjeva za legalizaciju podneseno je u Zagrebu, njih 91.264

U Ministarstvu upozoravaju građane koji su podnijeli nepotpune zahtjeve da ih što prije dopune jer se krajnji rokovi neumitno primiču.

– Ne treba čekati na upozorenje nadležnog ureda već treba odmah krenuti u izradu dokumentacije koja nedostaje kako bi se izbjeglo da se u zadnji trenutak ne može naći ovlaštena osoba koja će moći u zadanom roku izraditi dokumentaciju – podsjećaju u Ministarstvu građane.

Inače, Ministarstvo je upravnim tijelima županija i gradova preporučilo da bi primjereni rok za dopunu zahtjeva trebao biti najmanje 60 dana.

Odgode plaćanja

Naknada za zadržavanje u prostoru, kako se službeno zove kazna koju građani moraju platiti za legalizaciju bespravno sagrađenih objekta, može se platiti obročno (do 60 mjesečnih rata) ili jednokratno (s popustom od 25 posto). Prema dosadašnjim iskustvima ureda u kojima se obračunavaju naknade, građani su u većini slučajeva odabrali jednokratno plaćanje.

Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost i promet grada Velike Gorice tvrdi da ga to ne čudi:

– U više od 95 posto slučajeva građani su izabrali jednokratne uplate s popustom jer nema velikih odstupanja, nema velikih prekršaja, a popust od 25 posto nije zanemariv.

Obročno plaćanje obično koriste oni građani koji trebaju legalizirati mnogo četvornih metara ili čak cijele kuće. Oni tada koriste za jedan dio potrebnih plaćanja i omogućeni poček od godinu dana. Slična situacija i u ostalim je uredima.

Ključne riječi

Komentara 1

SJ
Sve je uzalud
09:33 13.09.2014.

.................sada poslije legalizacije objekata-zgrada čeka vas uz još veći trošak legalizacija zemljišta na kojem se nalazi vaša legalizirana zgrada ............... tj zgrada neće biti vaša ako je zemljište pod njom na ime nekog drugog........tj morat će se rješiti imovinsko pravni odnosi...........jer tko je vlasnik zemljišta taj je i zgrade...................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije