PREVENCIJA ŠTETE

Svoj dom možete osigurati i na manje od mjesec dana

osiguranje
Foto: Thinstock
11.01.2016.
u 11:45

Osigurati svoju imovinu možete uvijek, a ne samo nakon 'opomene' u vidu vremenskih nepogoda, provala i krađa. Ako niste pri novcima, možete uzeti kratkoročno osiguranje

Kad su nekretnine u pitanju, najčešće o njima razmišljamo samo onda kada ih kupujemo, prodajemo, zamjenjujemo ili adaptiramo, a znatno manje kada je riječ o njihovu osiguranju. Obično nam to padne na pamet kada bude već kasno – dogodi se neka vremenska nepogoda , požar ili provala u stan.

Sve te okolnosti u kojima se možemo naći ujedno nas upozoravaju na važnost potrebe da osiguramo svoju imovinu, unatoč prevladavajućem mišljenju kako je to nepotreban luksuz.
Dok smo u posjedovanju nekretnina u europskom vrhu – 3. u EU, jer čak 90% Hrvata vlasnici su neke nekretnine, kada je njihovo osiguranje u pitanju, na dnu smo ljestvice – osigurano je svega 24% imovine.

No, dobre su vijesti su da taj postotak polako raste. Prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, u 2014. u Hrvatskoj je zabilježen porast osiguranja za 4%.

Foto: pixabay

Osiguranje na kraći rok
Osigurati imovinu možete uvijek, ne čekajući da krenete na godišnji odmor ili da se dogodi nešto nepredviđeno. Početak godine ili odlazak na zimski odmor, a najčešće je to skijanje,dobar je povod. Ako niste pri novcu i niste spremni ugovoriti policu na godinu dana i više, možete to učiniti i na kraći rok. Neke osiguravajuće kuće nude policu osiguranja imovine na samo 15 dana, što je idealna varijanta kada idete na godišnji ili kada ćete na kraće vrijeme izbivati iz kuće. No, ovakva ponuda, iznennađujuće, i nije tako popularna među Hrvatima.

– Mali je interes za kratkoročna osiguranja. Najčešće se još uvijek osiguranje stambenih objekata ugovara na duže rokove, godinu dana i više – govori Dražen Rončević, direktor sektora osiguranja u Velebit osiguranju.

Ovaj podatak upućuje i na to da ipak razmišljamo dugoročnije. Ali, kada, primjerice, idete na skijanje, bolje je osigurati imovinu na dva tjedna ili mjesec dana nego to uopće ne učiniti i tako više riskirati. I to ne samo zbog provala i krađa nego i zbog poplava, požara i eksplozija koje mogu nastati zbog kvara instalacija te snježnih padalina.

Foto: pixabay

Sve je uključeno

Za posljednju stavku ne morate ništa posebno doplaćivati. Rizik osiguranja od pritisaka snježnih masa ulazi u osnovno pokriće od požara.

– Građani najčešće ni ne znaju da su, kada su ugovorili osiguranje od rizika od posljedica požara, u osiguranje uključeni i rizici od eksplozije (osim nuklearne energije), od pada i udara letjelice i predmeta iz letjelice, udara motornog vozila i pokretnog radnog stroja u osigurani građevinski objekt, zatim od oluje, tuče i, na koncu, pritiska snježnih masa – objašnjava Rončević.
Cijene ovakvih polica, koje se mogu ugovoriti i preko interneta, doista nisu skupe.

Primjerice, za objekt u Zagrebu od 100 m2 osigurana svota bila bi 530.000 kuna, a godišnja je premija 280,90 kuna. Za mjesec dana trajanja osiguranja premija bi bila 20% od navedene godišnje premije, odnosno 57,80 kn.•

Foto: Thinstock

>>Vrijeme poplava - Je li skuplje platiti osiguranje doma ili ne biti osiguran?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije