ulaganje u luksuz

Cijene stanova na zagrebačkim top lokacijama premašuju i 10 tisuća eura po kvadratu, a rekord je 18.000 eura za kvadrat

Patrik Macek/PIXSELL
02.11.2023.
u 10:03

Cijene svih tih stanova bile su niže kad su se pojavili na tržištu, nekima je cijena kvadrata danas veća i tri puta, a u pravilu vlasnici tih luksuznih nekretnina mogu danas dobiti duplo više nego što su platiti

U posljednje dvije godine cijene zagrebačkih stambenih kvadrata strelovito su rasle, a nakon razornog potresa kupci nekretnina u centru traže sigurnost. Stoga im je, logično, prvi izbor novogradnja. Kako je takvih zgrada malo, u pravilu se brzo rasprodaju, i to po enormnim cijenama. Trenutačno se za novogradnju na prestižnim lokacijama traži između 7 i 8 tisuća eura. Međutim, ono što golica maštu i tjera nas na prakticiranje elementarne matematike jest povećan broj nekretnina iz Centra Cvjetni koje su posljednjih tjedana puštene u prodaju. Podsjetimo, riječ je o jednoj od najprestižnijih zagrebačkih adresa, na samom Cvjetnom trgu, o zgradi čiji je investitor bila Hoto grupa Tome Horvatinčića. Zdanje je, mora se priznati, impresivno, cijeli centar, koji se zajedno sa stambenim dijelom proteže na više od 44 tisuće kvadrata, izgleda intimno i staklenim se vizurama izvrsno stapa s arhitekturom Cvjetnog trga.

Foto: Njuškalo.hr

Mogućnost zarade

Iznad šoping-centra na pet se etaža prostiru stanovi, njih ukupno 56. Kada su 2011. godine pušteni u prodaju, slovili su kao najluksuzniji, ali i kao najskuplji stanovi u gradu. Cijena im je tada bila između 5 i 8 tisuća eura po kvadratu (s prosječnom cijenom od 7228 eura po kvadratu). U sve te stanove ugrađena je vrhunska oprema renomiranih (skupih!) proizvođača kao što su Antonio Lupi, Bulthaup, Oikos, Lualdi i Gover. Svi su stanovi opremljeni i "pametnom opremom" na daljinski upravljač kojim se spuštaju i podižu rolete, uključuje klima, svjetla... No i kad je riječ o luksuzu, postoji hijerarhija, a za one najdubljeg džepa rezervirani su bili stanovi na zadnjem katu. Sretnici koji su si mogli priuštili jedan od penthousea (ukupno ih je pet) u "dvorištu" na vrhu zgrade imaju vlastito jezero te privatnu garažu koja je sa stanom izravno povezana privatnim dizalom, koje je zapravo i ulaz u stan. Arhitektonsko je to rješenje, valja priznati, koje smo donedavno mogli gledati samo u TV serijama s newyorškom kremom s Upper East Sidea u glavnim ulogama. Tako smo taj, do tada neviđen luksuz u Zagrebu opisivali 2011. kada smo prvi imali priliku zaviriti u stanove u Cvjetnom. Danas taj luksuz košta puno više. Naime, nedavno se na Njuškalu pojavio oglas za prodaju stana agencije za nekretnine Eurovilla u kojem piše: "Stan veličine 320 kvadrata zatvorenog prostora i 160 kvadrata terase najluksuzniji je u Zagrebu." Cijena stana je osam milijuna eura, a radi se o dvoetažnoj nekretnini u sklopu kompleksa Centar Cvjetni. Vlasnik ovog stana s tri spavaće sobe i tri kupaonice je tvrtka Hoto Zrinjevac Krešimira Horvatinčića, sina poduzetnika Tome. Cijena kvadrata sada je više od 18 tisuća eura što ovaj stan svrstava na vrh liste najskupljih stanova u Zagrebu.

Agencija za nekretnine Biliškov također u svojoj ponudi ima stan iz Centra Cvjetni – luksuzno uređen četverosoban dvoetažni penthouse ukupne površine 440 m2, koji ima privatno dizalo. Stan je kompletno dizajnerski uređen, opremljen namještajem najkvalitetnijih svjetski poznatih brendova, nalazi se u samom srcu grada na jednoj od najelitnijih lokacija u novogradnji koja je izgrađena po najnovijim i najmodernijim standardima svjetske gradnje. Donja etaža stana sastoji se od tri prostrane spavaće sobe, dvije garderobe, dvije kupaonice, wellnessa, zimskog vrta i predsoblja ukupne zatvorene površine 170,14 m2 te od vrtova i terasa koji okružuju gotovo cijelu donju etažu te im je površina 125,93 m2. Gornja etaža sastoji se prostranog dnevnog boravka, velike kuhinje, saune, fitnessa, WC-a i garderobe zatvorene površine 160,66 m2 te od predivnih terasa površine 41,61 m2. Stanu pripadaju privatna garaža s tri garažna mjesta te spremište i zapornica površine 82,56 m2, koja se nalazi unutar garaže Centra Cvjetni te iz kojih privatno dizalo vodi direktno u sam stan. Cijena po kvadratu i u ovom slučaju premašuje 18.000 eura te je oglašena cijena od 8 milijuna eura.

Iz gore navedenog jasno je da se stara hrvatska navika "štednje u kvadratima" na top lokacijama itekako isplati, jer vlasnici koji su 2011. plaćali 5 ili maksimalno 8 (u prosjeku 7228) tisuća eura kvadrat sada za isti traže više od 18 tisuća eura, i to ne iz hira jer takvo je, složni su svi agenti za prodaju nekretnina, trenutačno stanje na tržištu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nisu stanovi u Centru Cvjetni izoliran slučaj. U ponudi agencije Remax tako je ekskluzivan jednosobni stan veličine 81,43 kvadrata u Ban centru u Zagrebu, a prodaje se za vrtoglavih 860.000 eura ili za više od 10 tisuća eura po kvadratu. U toj zgradi na Trgu bana Jelačića, podsjetimo, raskošan stan ima i nogometaš Mateo Kovačić.

Jednosobni stan u ponudi se nalazi na drugoj etaži, a sastoji se od ulaznog prostora, dnevnog boravka s blagovaonom, jedne spavaće sobe, kuhinje, ostave, kupaonice s walk in tušom i prostorije za gospodarstvo s dodatnim sanitarnim čvorom.

U ovom stambenom kompleksu trenutačno se prodaju tri stana, a svima je, neovisno o kvadraturi, cijena viša od 10.000 po kvadratu. Kad su se počeli prodavati, stanovi u Ban centru, njih ukupno 66, prodavali su se po cijeni od 5200 do 6500 eura po kvadratu.

Foto: Njuškalo.hr

Kad govorimo o luksuznim zagrebačkim kvadratima, nemoguće je ne spomenuti Park kneževa. Trenutačno je velik broj nekretnina iz tog kompleksa ponuđen za najam po cijenama od 2500 do 4 tisuće eura mjesečno, ali nekoliko stanova je i u prodaji. Nama je za oko zapeo onaj površine 227 kvadrata, koji se prodaje za 1,680.000 eura, odnosno 7500 eura po kvadratu, što ga, ma kako nevjerojatno zvučalo, čini jednim od najpovoljnijih na tržištu. Posebno uzmemo li u obzir da je riječ o peterosobnom stanu na jednoj od najtraženijih lokacija u Zagrebu, a da je u ukupnu kvadraturu stana uključena i dvostruka garaža površine 35 m2. Podsjetimo, u Parku kneževa VMD grupa (investitor) stanove je prodavala za 4500 do 5500 eura, a danas se za kvadrat stana traži od 7500 eura (vidljivo iz gore navedenog slučaja) pa sve do 8500 eura za četverosobni stan na petom katu s dvije kupaonice. I ovdje se, u samo nekoliko godina, investicija ulaganja u luksuzne nekretnine isplatila i omogućuje impresivnu zaradu.

1/14

Lista čekanja

A da kupaca ovakvih nekretnina ima, najbolje svjedoči slučaj kompleksa Franc, koji se gradi na Trgu Franje Tuđmana u prostoru bivše tvornice Kamensko. Iako su bageri tek počeli kopati, a dovršenje kompleksa sa 127 stanova predviđeno je za kraj 2025., već sad postoji lista čekanja.

No nije kupnja pa prodaja luksuznih nekretnina jedini modus operandi za zaradu. Dobar potez je i najam jer takve nekretnine postižu rekordne cijene.

Jasno je da i ovdje cijene diktira zakon ponude i potražnje, a iz svega navedenog da potražnja trenutačno premašuje ponudu. Ono što se nama običnim smrtnicima s prosječnim plaćama pak čini nevjerojatno nisu ni cijene ni lokacije, već samo "ko to more platit?"

Komentara 3

Avatar comandante
comandante
14:23 02.11.2023.

za ovaj ban centar...kazneno goniti, arjitektu, projektanta, izvodjače... sve!!! strašno kakvu su nakazu posadili u stari centar grada!! ima li tko oči od njih

DA
darko122
16:11 02.11.2023.

Uvijek nekog nasanjkaju, pa će i sada.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
14:35 02.11.2023.

... Iliti pranje novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije