DIPLOMSKI RAD

Inspirativan i originalan stolac sa 'zamrznutim' sjedištem

poetic furniture stolac
Foto: demeterfogarasi.com
1/2
19.11.2015.
u 10:00

Rad talentiranog mađarskog dizajnera Demetera Fogarasija plijeni pažnju zbog neobičnog sjedišta napravljenog od sloja plastike i tekstila

Mladi mađarski dizajner oduševio je profesore i kolege diplomskim radom, stolcem s neobičnim sjedištem, koje izgleda kao da je netom doletjelo pod udarom vjetra odnosno da je zamrznuto u pokretu. Ili, još bolje, kao da je sjedište umetnuto u udubinu nekog starog stolca koji je u nekom trenutku ostao bez njega.

Sjedište koje je koncipirao talentirani Demeter Fogarasi je zanimljivo i po tehnologiji izrade. Riječ je o lanenom materijalu grubog tkanja koje je u kombinaciji sa slojevima plastike termičkom obradom pretvoreno u kompozitni materijal koji se oblikuje po želji i nakon toga stvrdnjava.

Foto: demeterfogarasi.com

- Materijl je rezultat studije na fakultetu na kojima smo radili s biorazgradivom plastikom i prirodnim tekstilima. Rezultat je ovaj materijal, koji se nakon oblikovanja i hlađenja pretvara u trajno čvrsti oblik. Posebnost materijala nije samo u njegovim dobrim tehničkim karakteristikama nego i prirodnosti. S druge strane, materijal nudi dozu intrigantnosti i vrlo je inspirativan – kaže Fogarasi.

Foto: demeterfogarasi.com

Za izradu oblika sjedišta stolca je koristio prethodno napravljen čelični kalup, koji je kasnije maknut te je sjedište zaljepljeno na metalnu konstrukciju. Ovim konceptom dizajner je htio staviti naglasak na proces stvaranja stolca kao i materijale koji su korišteni i za koje biste očekivali na prvu da su meki i podatni, no oni su zapravo u međuvremenu postali kruti.

>>Moć recikliranja: kako je bubanj stare perilice postao tabure

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije