I BI SVJETLO

Tople i meke svjetlosne kugle Zrinke Nedeljković

lampe zrinka nedeljković
Foto: Privatni album
1/4
12.01.2015.
u 08:45

Dizajnerica Zrinka Nedeljković stvara sjenila za lampe od kaširanog papira i propilena koja zbog prigušenog svjetla kojeg pružaju čine dva izvrsna komada ambijentalne rasvjete

Lagani, fragilni poput pahuljica, tako prirodni i jednostavni, a tako nestvarni i nenametljivi... moglo bi se reći za lustere dizajnerice Zrinke Nedeljković. Nakon Rasvjetnog tijela br. 1, serije sjenila za lampe od kaširanog papira u obliku kugli, 37-godišnja dizajnerica iz Zagrebu izradila je novu kolekciju visilica nazvanu Rasvjetno tijelo br. 2 koja se sastoji od nekoliko sklopljenih elemenata.

Zrinkina priča s dizajnom krenula je na Tekstilno tehnološkom fakultetu da bi se nastavila na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu. Još za vrijeme studija počela je raditi kao kazališni kostimograf i scenograf. Iza nje je 14 kostimografija te osam scenografija za kazališne predstave. Zaokret u produkt dizajn dogodio se nakon studija i prihvaćanja posla u drvnoj industriji. Radila je na razvoju i dizajnu namještaja te projektirala veći broj poslovnih, rezidencijalnih i ugostiteljskih interijera. Njezina nježna, asketska sjenila za lampe počela su se 'događati' kada je poželjela svojim prijateljima darovati unikatan poklon.

Foto: Robert Demo

- Prvo sferično kaširano sjenilo izradila sam prijateljima kao poklon za useljenje u novi stan. Potom sam malu seriju sfernih sjenila izložila na artOmatu-u gdje sam izazvala veliki interes i izuzetno pozitivne reakcije posjetitelja - govori dizajnerica. Ta prva serija sjenila bila je faza eksperimentiranja s raznim materijalima koje je Zrinka umetala odnosno ukaširavala među slojeve tankog papira, poput puževih kućica i raznog biljnog materijala pronađenog u prirodi, prešanog lišća, papiroreza itd.

Foto: Robert Demo

Najzanimljivijom se, prisjeća se Zrinka, pokazala varijanta s granulama polistirena, prikazanih na naslovnoj i prvoj fotografiji unutar ovog teksta.

- Izuzetno su lagane pa svojom težinom ne opterećuju proizvod, a djelomice su transparentne, daju vrlo interesantnu reljefnu strukturu površine proizvoda koji tako izgleda efektno i danju kada svjetlo nije upaljeno - opisuje Zrinka svoje sjenilo broj 1 koje izrađuje u četiri veličine promjera 20, 25, 40 i 60 cm. Za izradu jednog sjenila potrebno joj je od tri do pet dana - papir se kašira u slojevima, a svaki sloj se prije nanošenja sljedećeg treba osušiti.

Foto: Robert Demo

Upravo zahvaljujući kaširanju, Zrinkina sjenila daju prigušeno, toplo i meko svjetlo što ih svrstava u ambijentalnu rasvjetu.

- Iz toga razloga sjenila za sada dolaze samo u bijeloj izvedbi budući da bi dodavanje boje pridonijelo dodatnom prigušivanju svjetlosti - objašnjava autorica. Rasvjetno tijelo br. 2 nastalo je i suradnji s ilustratorom Tomislavom Tomićem za potrebe izložbe 'Izvan knjiške margine' održane u ULUPUH-u prošle godine koja je predstavila radove dizajnera nadahnute ilustracijama u knjigama. Zrinka je napravila sjenilo prema slikovnici 'Postoji/Ne postoji' koje se sastoji od više sklopivih elemenata na kojima se nalaze polovice životinja. Pri sastavljanju elemenata stvara se izgled nove životinje.

Rasvjetno tijelo br. 2 sada je u fazi prilagodbe za serijsku proizvodnju s ciljem snižavanja cijene proizvoda te će se uskoro naći u slobodnoj prodaji.

>>Trešnjino drvo i puhano staklo dali su predivan luster

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije