NOVI PROJEKT U GRADU

Predstavljen program prvog Zagreb Design District festivala

zagreb design district
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
07.06.2016.
u 12:51

Martićeva kao središnja os i okolne ulice postat će 16. lipnja poprište jedinstvenog umjetničkog festivala u koji se mogu uključiti svi zainteresirani - od susjeda do turista

Zagreb za nekoliko dana postaje domaćin još jednog zanimljivog festivala umjetničkog preznaka kojem je cilj okupiti široki krug publike, a ne samo one zaljubljene u dizajn i arhitekturu. Od 16. do 19. lipnja u jednoj od najpoznatijih zagrebačkih ulica, Martićevoj, kao i u njezinoj bližoj okolici odvijat će se Zagreb design district.

Riječ je o festivalu koji je znatno drugačiji od onih na kakve smo navikli jer polazi od ideje objedinjavanja i povezivanja sličnih (u ovom slučaju umjetničkih) sadržaja u jednoj ulici. Cilj je ne samo povezati galerije, arhitektonske, dizajnerske i grafičke studije, dućane s umjetničkom ponudom... nego napraviti određenu nadogradnju koja izlazi iz njihove singergije.

Festivalu je cilj, istaknuto je na današnjem predstavljanju prvog Zagreb Design Districta, poticati urbani razvoj ove gradske četvrti, afirmirajući je i kao turističku destinaciju, te dinamičan dio grada koji živi svoj život punim plućima.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Direktorica turističke agencije Martina Binenfeld i gradonačelnik Milan Bandić izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da grad dobiva novi zanimljiv festival koji će privući i turiste

- Program je osmišljen za sudjelovanje najšireg kruga građana, a oni će birane izložbe, umjetničke i dizajnerske instalacije, zelene oaze, radionice, predavanja, glazbene događaje i performanse moći posjetiti na neuobičajenim lokacijama u javnom prostoru. Na taj će način oživjeti brojni izlozi, napuštena dvorišta, parkovi, galerije, ulice pa čak i pokoji krov, kao dio urbane pozornice festivala – istaknula je danas na predstavljanju prvog izdanja festivala u Croatian Designer Superstoreu njegova kreativna direktorica Ira Payer.

Otkrila je i kako je ideja da festival i nakon svoga formalnog završetka 19. lipnja živi svoju ideju jer je zapravo zamišljen kao cjelogodišnji projekt s umjetničkim aktivnostima koje će dugoročno afirmirati Martićevu i okolne ulice – Zvonimirovu, Šubićevu, Draškovićevu i Vlašku. U predstavljanju festivala osim Ire Payer sudjelovali su i gradnonačelnik Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Binenfeld, profesor Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić i arhitekt Krešimir Rogina, čiji se studio Penezić&Rogina nalazi upravo u ovoj četvrti.

Foto: Promo fotografije

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da će Zagreb dobiti ovakav poseban i za naše prilike posve novi tip festivala.

- Pozdravljam ovaj projekt koji ima za cilj kreiranje i okupljanje dobrih projekata i inicijativa, a koji odgovaraju neposrednim željama i potrebama naših građana, potičući ih na nova razmišljanja, stvaranje novih navika, te stvaranje individualnih i društveno korisnih aktivnosti i kulture življenja – rekao je prvi čovjek Zagreba.

Na press konferenciji predstavljena je i dvojezična programska knjižica Design District Zagreb Guidebook, ujedno i vodič po festivalu koja će posjetiteljima biti putokaz po četvrti oko Martićeve i sami istražuju i upoznaju šarm javnog prostora i sadržaja koje nudi – od ulica, zaboravljenih dvorišta, parkova, krovova, zašuštenih izloga i lokala koji će unutar festivala biti potpuno preobraženi.

Foto: Promo fotografije

>>U centru Zagreba: otkrivamo koja 
sve blaga skriva dizajnerska četvrt

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije