Otvoren 6. međunarodni festival dizajna Dan D 2015.

Prošetajte se prostorom bivše vojne bolnice: dizajneri nude gotove projekte, propituju, raspravljaju i nude rješenja

Dan d
Foto: Tomislav Miletić PIXSELL
1/3
03.07.2015.
u 17:37

Otvoren je 6. Dan D, festival dizajna i platforma koja propituje, raspravlja i otvara mnoga pitanja o povijesti i budućnosti hrvatskog dizajna

Hrvatski dizajneri su živi i svako malo skreću pažnju na sebe - izložbama, predavanjima i platformama, konkretnim projektima. Upravo je u tom ozračju otvoren i 6 Dan D, zanimljiv projekt koji se i ove godine održava u prostorijama bivše vojne bolnice u Zagrebu. Jedno od najzanimljivijih pitanja ovogodišnjeg Dana D, što učiniti baš s ovim prostorom koji 20-ak godina strši u najstrožem centru Zagreba.

- Ove godine Dan D svojom temom otvara raspravu o arhivu dizajna i postavlja pitanje što smo naučili, kako čitamo i reinterpretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo, te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji, kao dizajnera, danas - razmišljanja su to naših dizajnera svih generacija i Ivane Borovnjak, direktorice Dana D. Vjerojatno će do nedjelje puno ljubitelja novih ideja i želje uključivanja domaće pameti u hrvatsko gospodarstvo posjetiti prostore bivše vojne bolnice, usprkos vrućini.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

- Autor koncepcije ovog segmenta i selektor izložbi je Marko Golub, a predstavit će se „inserti“ i djelomične rekonstrukcije izložbi koje su bile realizirane u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva unazad nekoliko godina, kao što su Designed in Croatia (autor Dejan Kršić, 2009.); Dizajniranje novih medija 1995. – 2010. koje potpisuju autor Ivica Mitrović i suradnici, Skriveni dizajn: Odjel dizajna Končar 1971. – 1990. autorice Koraljke Vlajo, Iskopavanja I i II Lane Cavar i Narcise Vukojević i suradnika... Sve je to pozivnica za ugodnu šetnju prošlošću i sadašnjošću hrvatskog dizajna. Sve okupljene na otvorenju pozdravila je i velika ljubiteljica umjetnosti i dizajna, Michèle Boccoz, francuska veleposlanica u RH.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

>>Ana Tevšić: Moja lampa nagrađena je zbog svoje praktičnosti u funkcionalnosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije