NOSTALGIJA

Pogled unatrag: Sjećate li se Mikija, Tosce i Granda?

Foto: Privatni album
1/5
09.02.2015.
u 15:00

U Tehničkom muzeju u Zagrebu predstavljeni su radovi Brune Planinšeka, pionira modernog produkt dizajna u Hrvatskoj

Za većinu proizvoda koje koristimo rijetko znamo njezina tvorca, osobu koja ga je oblikovala. Pa čak i one koji su obilježili naš život i prema kojima imamo posve osoban odnos.

I stoga vjerujemo da biste kad-tad htjeli saznati tko stoji iza nekih predmeta koji su imali u javnosti ili kod nas samih kultni status. Proizvodi koje vam predstavljamo u tekstu zasigurno su imale takav status u našoj boljoj prošlosti. Govore li vam što imena Tosca, Miki, Traviata ili Grand?

Ako ste stariji od 50 godina, svakako biste se trebali sjećati aparata koji su nosili ta imena. Tosca je bio Grand tv prijemnik, Traviata i Tosca gramofoni, a Mili električni mlinac za kavu. Iza svih tih, a i brojnih drugih proizvoda stoji arhitekt Bruno Planinšek, jedan od najznačajnijih autora u povijesti modernog dizajna u Hrvatskoj.

Foto: Robert Demo

Modele spomenutih proizvoda, kao i mnoge druge možete vidjeti na izloži u Tehničkom muzeju u Zagrebu koja predstavlja cijeli opus ovog autora – od početaka djelovanja u 50-im godinama prošlog stoljeća pa sve do kraja 70-ih.

Njegov opus nije samo relevantan za našu sredinu ili zbog nostalgične note koju nosi sa sobom nego svjedoči o tome kako je kvalitetan dizajn ključan segment svake materijalne kulture. Primjerice, mlin Miki bio je uvršten u svjetsku selekciju industrijskog dizajna na izložbi u St. Louisu 1965. godine. Tada je i otkupljen za fundus Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Foto: Robert Demo

Iznimno je uspješno surađivao sa tvornicom RIZ (Radioindustrija Zagreb) za koju je kreirao niz kućanskih aparata – od gramofona, pojačala, tv prijemnika ili Saponiju i dizajn detergenata BIS... a ostat će zapamćeni i njegovi modeli sušilice za ruke i serije električnih bojlera za koje je dobio i nagradu grada Zagreba 1963. u kategoriji dizajna.

Vrijednost ove izložbe, kojoj je autorica Jasna Galjer jest i u tome što se većina materijala predstavlja po prvi puta javnosti – osim radova, tu su i studije, skice, fotografije, reklamni oglasi, katalozi izložbi na kojima je sudjelovao...

Izložbu možete pogledati do 15. ožujka svakog utorka, srijede, četvrtka i petka od 9 do 17 sati, te subote i nedjelje od 9 do 13 sati.

>>Izložba autora 'srebrnih gradova' u Zapruđu, Remetincu i na Borongaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije