DIZAJNERSKI FESTIVAL

Iskoristite vikend za osmo izdanje popularnog Dana D

dan d
Foto: Promo fotografija
10.06.2016.
u 11:19

Domaća dzajnerska smotra koja traje od 10. do 12. lipnja ovaj puta nudi drugačiji program i odvija se na novim lokacijama, prostoru Pogona Jedinstvo i kluba Močvara

Poznata domaća manifestacija dizajna i svega što je vezano uz njega svoje je sedmo izdanje, u terminu od 10. do 12. lipnja, dočekala na novoj, ništa manje atraktivnoj lokaciji. Nakon prostora bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici, Dan D smjestio se na lokaciji Pogona Jedinstvo i kluba Močvara, koji se nalaze jedan pokraj drugog uz rijeku Savu.

U čemu se aktualni festival, koji možete posjetiti ovaj vikedn razlikuje od dosadašnjih otkrili su nam njegovi organizatori, Hrvatsko dizajnersko društvo.

– Ovogodišnji je Dan D otvoreni dizajn postavio kao polazišnu točku za tematiziranje koncepta otvorenog dizajna u užem kontekstu dizajnerske struke te unutar šireg društvenog konteksta i procesa “otvaranja” dizajna. Zaintrigirali su nas potencijali primjene načela i filozofije open source kulture i pokreta na različita područja i aspekte dizajnerskog djelovanja. S druge strane, općenito nas zanimaju alternative ­konvencionalnim pristupima dizajnu i razvoju proizvoda, kao i uobičaje­nim odnosima i hijerarhijama između autora, korisnika, proizvođača i tržišta - kažu.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Ovako je to bilo na pro

U najosnovnijem smislu, koncept ‘otvo­renog dizajna’ je praksa dizajniranja korištenjem slobodnih, javno dostupnih dizajnerskih resursa, alata i infor­macija, putem kojih se nadalje stva­raju novi, također javno dostupni ­resursi, ostavljeni svima na daljnje slobodno korištenje i distribuciju.

Organizatori naglašavaju kako ih zanima dizajn koji umjesto ­ekskluzivnosti vrednuje inkluzivnost, zajednicu umjesto imperativa individualnog ­autorstva, koji briše granicu između dizajnera i korisnika dizajna te stvara nove vrijednosti, nova javna dobra, nove paradigme, temelje za daljnji razvoj i inovaciju ne samo u području dizajnerske struke nego i društva u cjelini. .

Koncept otvorenog dizajna bit će predstavljen i približen posjetiteljima predavanjima, tribinama i izložbama. Između ostaloga, festival će ugostiti ugledne inozemne predavače Silvija Lorussa i Cristopha Haaga te Irene Maldini.

Foto: Instagram

Izložba mladih autora i ove godine dizajnerima i drugim autorima mlađim od 35 godina predstavlja jedinstvenu priliku za približavanje studentskih, naručenih ili samoiniciranih radova stručnoj, ali i široj publici. Na natječaj za izlaganje na ovogodišnjoj Izložbi mladih autora međunarodnog festivala dizajna Dan D pristigao je velik broj prijava koje pokrivaju širok raspon dizajnerskog djelovanja — od grafičkog i produkt dizajna, preko mode i interaktivnih medija, pa do samoiniciranih i konceptualnih radova.

Osim toga, festival sadrži i edukativni program koji se odvija preko pet interdisciplinarnih radionica i dvije Dizajnerske početnice, koju vode domaći i inozemni dizajneri. Ulaz na festival je slobodan – iskoristite vikend i nadahnite se dobrim sadržajem.

>>Prošetajte se prostorom bivše vojne bolnice: dizajneri nude gotove projekte, propituju, raspravljaju i nude rješenja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije