Mala škola uređenja

Otkrivamo sve tajne savršeno postavljenog svečanog stola

promo
17.10.2016.
u 11:00

Što je na stolu bitno gotovo kao i hrana otkriva naša kolumnistica Ankica Juričević.

Sretna sam kada imam priliku ugostiti rodbinu i drage prijatelje u svome domu. Onda je to idealna prilika da se pozabavim serviranjem stola, što mi čini posebno zadovoljstvo. Vjerujem da je i s vama isto tako, stoga bih htjela podijeliti nekoliko savjeta kako možete postaviti primamljiv i oku ugodan stol koji će doprinijeti cjelokupnom ugođaju u domu.

Prije samog serviranja dobro je znati da različite prigode (svečane ili svakodnevne) te doručak, ručak ili večera zahtijevaju i drukčije postavljanje stola. Kvalitetan bijeli, bež ili stolnjak u bilo kojoj nježnoj pastelnoj boji neka bude temeljni element lijepo serviranog stola za ručak u posebnim prigodama, dok za večeru slobodno možete koristiti stolnjak u jarkim bojama. No, ovo pravilo ne mora biti nužno. Sve ovisi o stilu uređenja vašeg interijera na koji bi se dekorirani stol trebao stilski nadovezati. Za posebne prigode koristite pamučne ubruse koje možete, a i ne morate uskladiti s bojom stolnjaka, a za svakodnevno serviranje slobodno možete imati papirnate ubruse. Tanjuri, čaše i pribor za jelo neka budu jednaki za sve okupljene oko stola.

Eleganciju svečano uređenog stola postići ćete odabirom otmjenoga porculanskog servisa za jelo te elegantnim kristalnim ili staklenim čašama s postoljem. Svako domaćinstvo trebalo bi imati barem jedan servis za posebne prilike. Da biste postigli cjelokupan dojam elegancije, sklada i profinjenosti na stolu, postavite uglancani servis za jelo od inoksa ili u zlatnoj boji. Jedan ili više svijećnjaka (ovisno o veličini stola) s upaljenim svijećama također će doprinijeti cjelokupnom ugođaju. Sve navedene elemente uskladite kako stilski tako i koloritno. Nemojte pretjerivati s uzorcima i bojama. Ako niste sigurni u kombiniranju, bolje je držati se što više bijeloga. Kada je u pitanju serviranje za svaki dan, stolnjak možete zamijeniti podmetačima. Za svakodnevno serviranje stola koristite jednostavne tanjure i pribor za jelo koji se mogu često prati u perilici. Pribor na stol posložite tako da s desne strane tanjura postavite nož oštricom okrenut prema tanjuru i žlicu, a s lijeve strane ide vilica. Čašu postavite na gornju desnu stranu od tanjura, a ubrus ispod vilice ili na tanjur. Pri svečanom postavljanju tanjure postavite na sredinu s najmanjim tanjurom složenim na vrhu. Manja vilica ide s lijeve vanjske strane i služi za salatu, a do nje uz tanjur postavite veliku vilicu za glavno jelo. Nož sa žlicama postavlja se na desnu stranu od tanjura.

Žlicu za juhu postavite s vanjske strane, a pored noža ide žlica za glavno jelo. Desertnu vilicu i žlicu postavite iznad tanjura. Čaše za vino i vodu na gornju desnu stranu od tanjura. Lijepo serviran stol, osim što će oduševiti vas i vaše drage goste, hranu na stolu učinit će primamljivijom. Za bolji ugođaj ne zaboravite laganu glazbu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije