NOVO LICE NOSTALGIJE

Nagrađene najbolje kolekcije kultnog posuđa Metalac

metalac posuđe
Foto: Promo fotografije
1/7
08.12.2015.
u 08:30

Pogledajte koji su kolekcije osvojile nagrade na regionalnom natječaju za redizajn legendarnog posuđa iz Gornjeg Milanovca

Natječaj za novo ruho poznatog posuđa raspisan ovoga ljeta dobio je i svoj sretni završetak, barem za one dizajnere čije je radove žiri ocijenio najboljima. Riječ je redizajnu posuđa Metalac, koje rijetko koje kućanstvo u bivšoj Jugoslaviji nije imalo.

Njegova popularnost i nostalgična nota koju sa sobom nosi doprinjela je njegovu daanšnjem kultnom statusu. Tvrtka Metalac iz Gornjeg Milanovca u Srbiji, koja je uspjela preživjeti tranziciju i ući u 56. godinu postojanja, natječaj je raspisala zajedno s organizacijom Mikser i Balkanskom dizajn mrežom i to posve u duhu svoje karizme - samo za dizajnere iz regije i pod nazivom 'Nove uspomene/New Memories'.

Foto: Promo fotografije
'You Cook', Ozana Ursić i kolektiv NJI3

Od 235 radova, koliko ih je pristiglo na natječaj, žiri je odabrao šest kolekcija koje na zanimljiv način – oblikom, motivima i nerijetko duhovitim nazivima na novi način iščitavaju dio naše kolektivne prošlosti. Prvu, glavnu nagradu osvojila je Nina Čačković iz BiH za kolekciju 'One two three' (uvodna slika na tekstu), a drugu grčki dizajnerski dvojac Loukas Angelou i Vasso Asfi za 'Graphitecture'.

Foto: Promo fotografije
'Modern etno i retro', Dženan Hajrović, Samir Mavrić i Sead Nailović

Treća nagrada pripala je srpskoj dizajnerici Jeleni Bošković i radu 'Birdy Nam Nam'. Isto toliko dodijeljeno je i specijalnih nagrada: kolekcijama 'Od Vardara do Triglava' Teje Kleč iz Slovenije, 'Modern etno i retro' Dženana Hajrovića, Samira Mavrića i Seada Nailovića iz Srbije te 'You Cook' Ozane Ursić i kolektiva NJI3 (Tessa Bachrach-Krištofić, Dino Milovčić i Franka Tretinjak) iz Hrvatske. Specijalna pohvala Metalčevog stručnog tima otišla je u ruke Ane Ćuzović iz Srbije za 'Paunicu'.

Foto: Promo fotografije
'Od Vardara do Triglava', Teja Kleč

Pored novčanih nagrada (800, 600 i 400 eura), dobitnici prvih glavnih nagrada osvojili su, između ostaloga i proizvodnju i prodaju svoje limitrane serije u Balkan Design Storeu te njihovo izlaganje na Frankfurtskom sajmu 2016. Dobitnicima specijalnih nagrada poklonit će se set posuđa Metalac izrađen po njihovim idejama i izlaganje na spomenutom sajmu.

Foto: Promo fotografije
'Graphitecture', Loukas Angelou i Vasso Asfi

>>Moć recikliranja: kako je bubanj stare perilice postao tabure

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije