Više od dekora

Mobili nose poruku kretanja, mira i sklada

mobili
Foto: Promo fotografije
1/8
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
24.02.2014.
u 00:00

Omiljeni dekori Tate Moderna i Guggenheima stigli u Hrvatsku

Postoje neki dekori koji nikad neće biti “passe”.

Među njima su svakako i mobili, komadi koji su kod nas poznati uglavnom u varijanti figurica koje se vrte iznad dječjih krevetića pa tako umiruju ili zabavljaju bebe.
No, oni su zapravo puno značajniji u uređenju interijera, a u inozemstvu gotovo i kultni jer se smatra da, osim što privlače pogled, i provjetravaju ljudski um. Originalni primjerci mobila od kraja prošle godine mogu se kupiti i kod nas.

Foto: Promo fotografije

Holistički pristup

Radi se o onima koje izrađuje danska tvrtka Flensted Mobili čiji je pristup izradi mobila praktički holistički.
- Naše mobile radnici izrađuju kod kuće, tako da svaka dva tjedna predaju mobile spremne za isporuku i tom prilikom dobivaju novi materijal za izradu. U tvrtki su se na taj način odlučili u svrhu održive proizvodnje i štednje goriva, tako da 50 radnika ne mora svaki dan putovati u tvornicu i natrag kući - objašnjavaju nam u tvrtki Mare Mobili, ekskluzivnom zastupniku za Hrvatsku.

Foto: Promo fotografije

Mobil ”balet” nastao je u povodu 190. obljetnice rođenja H. C. Andersena koji je bio fasciniran baletom (197 kn)

Glavni slogan danskih mobila je “Pokret i sklad” kroz koje kontinuirano žele potaknuti kupce da odahnu od užurbane svakodnevice promatrajući mobil. Vjeruju da su mobili puno više od ukrasa i da nose poruku o važnosti kretanja, napretku te vanjskom i unutarnjem skladu i ravnoteži.

Umirujući pokret

- Njegov pokret privlači pozornost promatrača i djeluje opuštajuće, stoga se često mogu naći iznad dječjih krevetića. Uz to, kretnje mobila su vrlo zanimljive, jako ih je teško prestati gledati jer se ne ponavljaju u istom redoslijedu.

Foto: Promo fotografije

Mobil od geometrijskih ukrasa naručili su iz muzeja Bauhaus (890 kn)

Da danski mobili nose dobru priču shvatili su i u uglednim svjetskim institucijama. Primjerak za svoj prostor zatražili su u poznatim muzejima, newyorškom Guggenheimu, londonskom Tate Modernu te njemačkom Bauhausu.

Foto: Promo fotografije

“Flowing Rhytm” mobil prikazuje igru oblika i boja u pokretu (3490 kn)

Ti “muzejski” primjerci dostupni su u prodaji, a svoj mobil zatražili su i iz Armanija, Michelina, Microsofta... Osim sa znanošću, muzejima i brendovima visoke mode, mobili su povezani i s filmskom umjetnošću. Flenstedovi su korišteni u filmu “Tko se boji Virginije Woolf” gdje su “glumili” s Elizabeth Taylor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije