na lopudu

Luksuz kakav još niste vidjeli skriva se u Hrvatskoj: Stari franjevački samostan pretvoren u luksuzni resort

Foto: Lopud 1483
1/39
28.10.2022.
u 06:00

Za interijer se pobrinula domaća tvrtka Arhitektri dodavši živost koristeći tople boje i moderne, pomalo avangardne detalje

Na Lopudu se skriva pravi raj na zemlji - fanjevački samostan pretvoren u luksuznu kuću za odmor Lopud 1483. Nakon restauracije i obnove koje su pomno rađene tijekom dvadesetak godina te prenamjene nekada ruševnog franjevačkog samostana u luksuznu turističku rezidenciju, otvoren je Lopud 1483.

Foto: Lopud 1483

Projekt je to jedne od najpoznatijih svjetskih kolekcionarki umjetnina Francesce Thyssen-Bornemisza, koja je spojila umjetnost, kulturu i luksuzni turizam, te na otoku ispred Dubrovnika gostima nudi mir, povratak sebi i prirodi, uz najvišu kvalitetu usluge i umjetnine iz kolekcije njezine obitelji, koje se prikupljaju u sada četvrtoj generaciji.

Foto: Lopud 1483

Kada je u neobaveznoj vožnji s redovnikom Pio Mariom uz Elafitsko otočje i otok Lopud ugledala uništeni renesansni franjevački samostan iz 15. stoljeća, Francesca Thyssen-Bornemisza istog je trena znala kako to umjetničko blago treba spasiti. Bilo je to 1992. godine, kada je ova pripadnica jedne od najstarijih europskih plemićkih obitelji boravila u Dubrovniku, pomažući pri spašavanju umjetničkih djela i relikvija iz dubrovačkih crkvi koje su tijekom rata bile izložene stalnom granatiranju.

Foto: Lopud 1483

Franjevački samostan Gospe od Špilice na Lopudu izgrađen je 1483. godine, a utvrda koja se nalazi uz njega stoljeće kasnije. U njemu su boravili redovnici koji su se pretežno bavili uzgojem ljekovitog bilja, a samostan je napušten u 19. stoljeću te je do obnove bio ruševan i prazan.

Foto: Lopud 1483

Uskoro je ponovno došla u Dubrovnik kako bi s riječi krenula na djelo, no ovaj je put sa sobom povela i Franka Gehryja, američko-kanadskog arhitekta, dobitnika Pritzkerove nagrade, pandana Nobelovoj nagradi u arhitekturi, autora čuvenog Guggenheimova muzeja u Bilbau. Gehry je rekao kako je prenamjena samostana u turističku rezidenciju zapravo čudesan projekt i savjetovao je neka ne brza, neka si za taj projekt uzme dovoljno vremena.

Foto: Lopud 1483

Izgrađen 1483. godine, samostan je napušten stajao od 1822. i trebao je kompletnu restauraciju, kao i velika ruševna renesansna tvrđava koja ga okružuje. Tijekom radova pronađene su brojne freske i reljefi iz 16. stoljeća, što je dodatno uvjerilo Thyssen-Bornemiszu da je jedino ispravno maksimalno sačuvati autentičan izgled samostana.

Foto: Lopud 1483

Projektno-inženjerska tvrtka iz njemačkog Karlsruhea izvela je rješenje koje je građevini učvrstilo statiku. Pritom su sačuvani originalni zidovi, dok je u suradnji sa zagrebačkom arhitekticom Rujanom Marković iz Studija Arhitektri izrađen projekt koji je nekadašnjih 12 malih redovničkih prostorija pretvorio u pet luksuznih apartmana, s najmodernijom dostupnom opremom i tehnologijama za goste 21. stoljeća. Za interijer se pobrino također isti domaći studio dodavši živost koristeći tople boje i moderne, pomalo avangardne detalje.

Foto: Lopud 1483

Iza zidova nekadašnjeg franjevačkog samostana gosti će, između ostalog, imati i jedinstvenu priliku osjetiti što zapravo znači biti kolekcionar umjetnosti. Kroz četiri generacije, obitelj Thyssen-Bornemisza prikupila je impresivnu kolekciju skulptura, slika i namještaja koji uključuju period od 13. do 21. stoljeća. To je najveća svjetska kolekcija nakon one britanske kraljice Elizabete. Najvažnija su djela izložena u njihovom vlastitom Thyssen-Bornemisza Nacionalnom Muzeju koji se nalazi pokraj muzeja Prado u Madridu, a u samostanu na Lopudu nalazi se originalan namještaj iz perioda renesanse i gotike, kao i dekorativna umjetnost i slike. Većina je stigla iz Ville Favorita na jezeru Lugano, doma baruna Thyssen-Bornemisza. Ovo je zapravo prvi put da su ta djela izložena javnosti, a mogu se vidjeti i djela iz Francescine osobne kolekcije moderne umjetnosti TBA 21.

Foto: Lopud 1483

Lopud 1483 unajmiti se može od lipnja do rujna po cijeni od 10 tisuća eura za noć na bazi polupansiona. Ideja je da se gostima ponudi idealan personalizirani odmor, a kompleks se može koristiti za poslovna događanja, kongrese ili retreate. Oni kojima je ovaj luksuzni smještaj namijenjen su ljudi koji traže maksimalnu privatnost i mir, pa je tako svaki dio kompleksa zapravo priča za sebe. Za goste se može organizirati sve što požele – od projekcija filmova i joge na otvorenom do vožnje do obližnjih plaža, dok chefovi u restoranu imaju slobodne ruke ponuditi ono što smatraju da bi valjalo probati od hrvatske gastronomije – od drniškog pršuta i paškog sira do ponajboljih lokalnih vina.

Foto: Lopud 1483

Nekadašnja samostanska ljekarna i kuhinja s ognjištem pomno su obnovljene i danas su izložbeni dio u kojem se može vidjeti povijest samostana Gospe od Špilice.

Valja spomenuti da je Lopud 1483 uvršten i na top-listu Architectual Digesta među 10 najljepših bivših samostana koji danas nude hotelski smještaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije