ORIGINALNO

Iz tekstilnog u produkt dizajn: novi život starih tajica

stolac od čarapa
Foto: herrmann-anna.com
1/4
19.08.2015.
u 17:00

U sklopu svoga studentskog projekta Anna Herrmann popularni je odjevni predmet upotriijebila za izradu tekstilnih dijelova stolca

Jednostavan stolac sa tekstilnim naslonjačem i sjedalom rezultat je projekta na studiju dizajna u njemačkom Aachenu. Zadatak je bio u šest tjedana smisliti i kreirati produkt dizajn iz nekog već postojećeg materijala odnosno predmeta i tako ga staviti u posve novi kontekst.

Studentica Anna Herrmann odlučila se za stolac koji je izradila od starih tajica. Već gotovo dva desetljeća u upotrebi, ovaj moderni i omiljeni ženski odjevni komad tako je dobio posve novu namjenu te je prigodno dobio naziv '50 dena'.

- Moja ambicija bila je razviti dugotrajan i posve drugačiji proizvod iz onoga što je vrlo često i 'obično', u svakodnevnoj upotrebi i što načelno teško da možemo dovesti u vezu - objašnjava buduća dizajnerica.

Foto: herrmann-anna.com

Obične tajice, za razliku od stolaca i nekog drugog komada pokućstva kratkog su vijeka trajanja i nakon toga obično završavaju na dnu ormara ili u smeću. Ovako, daje im se druga šansa, a stari istrošeni objekti se na neki način recikliraju i dobivaju novu ulogu, što svakako manje zagađuje okoliš i svjedoči o odgovornom i osvještenom ponašanju u dominantnom potrošačkom društvu.

Foto: herrmann-anna.com

Stare tajice su izrezane na trake te su se procesom tkanja pretvorile u tapecirani dio stolca. Za zradu jednog stolca potrebno je bilo 60 starih tajica, što stolac čini dodatno izdržljivijim i čvršćim. Čvrstoću omogućava i okvir stolca koji se sastoji od 6 i 12-milimetarskih šipki.

Dodatna pogodnost stolaca jest što ih elastin u tajicama čini fleksibilnim i ugodnim za sjedenje. Na taj se način i sjedenje prilagođava svakom korisniku.

>>Leptir-mašna stolci: nove generacije sjedala od bambusa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije