Goranski dom

FOTO U Ravnoj Gori doživite finske kuće i luksuz pod snijegom

FOTO U Ravnoj Gori doživite finske kuće i luksuz pod snijegom
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/10
17.12.2012.
u 00:05

Ravna Gora mjesto je na kojem se zaista mogu odmoriti duša i tijelo.

Na pola sata od prve morske plaže, nekoliko kilometara udaljena od autoceste Zagreb - Rijeka, Ravna Gora mjesto je na kojem se zaista mogu odmoriti duša i tijelo.

Ljeti je ugodno svježe, pa je sjajna destinacija za bijeg od gradske vreve i žege, a već s prvim danima studenoga ravnogorski kraj zaogrne se bijelim pokrivačem koji ga pretvori u idilično zimovalište.

Ognjena Iršević i Giorgio Cerin upravo su u Ravnoj Gori uredili svoj dom, i to – kako bi sve bilo u skladu s krajem i filozofijom života Gorana – u drvenoj brvnari. No, njihov je dom, kao i kuće koje su sagradili za najam, a u koje često dolaze i njihovi prijatelji, tek na prvi pogled brvnara.

Za kupaonicu bi se prije moglo reći da je “vodeni” dnevni boravak

Sagrađena na pravim temeljima od trupaca finskog bora, kuća simboličnog naziva Pinus sylvestris nikla je u samo dva i pol mjeseca, točnije u 70 dana.

– Došla je zapakirana u komadima, a sastavljali smo je dio po dio. Potpuno je napravljena od bijelog bora koji raste u Finskoj i dijelu Rusije, a kod nas je poznatiji i kao polarni bor – objašnjava nam Giorgio Cerin koji je gazdaricu Ognjenu zamijenio u pokazivanju kuće na dvije etaže, od koje je druga galerija, a okružuje je sa tri strane trijem na koji se može izići iz svakog dijela kuće.

U prizemlju je 80-tak kvadrata kojima dominira velika dnevna soba sa staklenom stijenom kroz koju puca pogled na brežuljke prekrivene snijegom.

– Nikada nije hladno jer imamo čak dva izvora grijanja. Najdraže nam je, a i gostima koji odsjednu u ovoj kući, koju inače i iznajmljujemo, grijanje vatrom iz kamina. U tren oka prostor se zagrije, a toplina se ugodno širi kućom jer je otvorena, pa na galeriji – od dodatnih 40-tak kvadrata – bude i pretoplo.

Ondje su smještena dva bračna kreveta i jedan krevet na kat te prostor za igru i druženje. Imamo i električne ploče u stropu kuće koje mogu isijavati toplinu i dodatno zagrijavati u iznimno hladnim danima. No, drvo, kaže Cerin, ima sposobnost fine regulacije vlage u prostoru – upija višak i vraća je kada zrak postane previše suh. Antistatička svojstva omogućavaju da se ne skupljaju pelud i prašina te je – što je najvažnije – relaksirajuće.

Drvo je sjajan izolator pa se kuća vatrom iz kamina zagrije za samo 20-tak minuta

Nabavna cijena kuće je oko 70 tisuća eura, bez troškova prijevoza, poreza i montaže te potrebnih radova i infrastrukture. Kako u Ravnoj Gori kronično nedostaje sadržaja, finske kuće koje Ognjena i Giorgio iznajmljuju imaju sve sadržaje za kvalitetno i raznovrsno provođenje vremena. Svaku su opremili malom saunom i unutarnjim jacuzzijem, a najveća ima i vanjski do kojeg se u par skokova preko snijega dolazi preko trijema koji se oko kuće prostire i do kupaonice.

U jednom od balvana finskog polarnog bora godovi su potamnjeli u obliku zvijezde

Uz kuću je uređena i mala osmerokutna vikendica, kako su je u šali nazvali. Riječ je o kućici u kojoj se u krug sjedi na klupicama postavljenim oko roštilja i priprema hrana. S Ravnogorcima, uvjerili smo se, nikad nije dosadno.

NE PROPUSTITE: FOTO Kad restoran mijenja ruho i postaje poput dnevnog boravka

NE PROPUSTITE: FOTO Muška idila: Zavirite u dom urbanog samca i njegova psa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije