Svijet interijera

Dva manja stana spojena u dizajnerski penthouse

stan
04.11.2017.
u 07:23

Namještaj od svijetlog drveta zaslužan je za toplu atmosferu kojom zrači ovaj dom tročlane obitelji

Kada je u pitanju stan u zgradi, 120 četvornih metara smatra se pravim luksuzom, naročito u većim gradovima, u kojima su i cijene najma i kupnje znatno veće pa nije lako doći do tako velikog stana.

Neprocjenjiv pogled

Ovaj stan u Bukureštu, iz kojeg se pruža panoramski pogled na grad, spoj je dva stana – jednosobnog i manjeg dvosobnog, a u takvom stanju zatekli su ga novi vlasnici. Raspored soba u potpunosti im je odgovarao pa u tom smislu i nisu učinjene velike prostorne izmjene.

Zahvati su rađeni na zidovima koji dijele kuhinju od dnevnog boravka i blagovaonice s jedne strane te taj prostor od bivše spavaće sobe koja je sada postala dio dnevne zone. Ovako je dobiven funkcionalniji prostor koji se time otvorio i povezao sve sadržaje u socijalnoj zoni. Po potrebi, dio toga prostora, drugi dnevni boravak, odvaja se velikim sklopivim staklenim vratima omeđenim trendovskim crnim metalnim okvirima. Taj dio dnevne zone zamišljen je kao prostor za veću dozu intimnosti i privatnosti – odmor, čitanje i opuštanje te je u njemu smješten i mali kućni ured.

Neprocjenjiv pogled

Cijela jedna zidna ploha te sobe iskorištena je za ugradbene ormare koji zbog svojih jednostavnih geometrijskih linija i bež boje djeluju kao dio zida ili pak zidni oblog, a ne glomazni prostor za skladištenje odjeće i drugih stvari. Ovo je riješilo problem odlaganja garderobe koja nije stala u ostale ormare u hodniku i dvjema spavaćim sobama. Dodatna dnevna soba ima i funkciju gostinjske sobe jer se u njoj nalazi i trosjed koji se može razvući u ležaj. Ostale su dvije spavaće sobe za vlasnike i njihovo dijete i nalaze se na drugom kraju hodnika što odvaja socijalnu i privatnu zonu.

Stan je uređen u minimalističkom stilu uz dodatke bež drvenih elemenata – na podu, zidu i dijelu namještaja koji su dali prostoru toplinu i prozračnost te stvaraju kontrast suzdržanim i pomalo hladnim modernim komadima namještaja od metala i stakla te bijelim i crnim tonovima. Zanimljivo je istaknuti da je prostor, iako sam po sebi prostran, dobio dodatne površine zahvaljujući inovativnim, skrivenim prostorima za skladištenje koji imaju više funkcija. Naime, drvene zidne obloge nisu samo to, iza njih se skrivaju prostrani ormari koji se protežu od poda do stropa omogućujući vlasnicima da sve što ne žele izložiti pogledima gostiju potrpaju u njih. Kada je pak riječ o uređenju kupaonice, i tu prevladava minimalizam, ali i funkcionalnost. Sva “aparatura” je štedna što pokazuje ekološku osviještenost vlasnika.

Kako stanu ne nedostaje prirodne svjetlosti, a i namještaj je kombinacija svijetlih prirodnih tonova, namještaj i detalji, primjerice u dječjoj sobi, jarkih su boja, kako bi ovom raskošnom domu dali dozu topline i dramatičnosti. Vlasnica je pak posebno ponosna na kuhinju koja je zamišljena kao središnje mjesto druženja obitelji i njihovih gostiju, stoga je oko kuhinjskog otoka postavila stolce da bi se, dok priprema jelo, mogla družiti s ostalim članovima obitelji te da bi se za otokom doručkovalo ili jelo druge obroke kada nije potrebno postavljati cijeli stol u blagovaonici. Ne smijemo zaboraviti naglasiti da je pogled koji se pruža iz stana jednostavno očaravajući – puca na staru jezgru grada i svoje vlasnike svakog dana iznova zadivljuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije