Dom iz snova

Dom dobrih ideja: vlasnici su željeli stan koji svakim svojim kutkom poziva na opuštanje

Privatni album
01.03.2018.
u 09:04

Bračni par kupio je stan kojem je bila potrebna kompletna adaptacija, a spojili su toplinu starogradskih stanova i moderan prizvuk

Kupnja starog stana kojem je potrebna kompletna adaptacija nikad nije jednostavna odluka, no upravo se za to odlučio mladi bračni par. Međutim, rezultat je dokaz da u toj odluci nisu pogriješili. Pozitivna strana bila je ta što je stan, inače veličine 120 četvornih metara, imao dobar raspored pa nije bilo potrebe za investiranjem u tlocrt, već su potrebne izmjene napravljene uz poštivanje prethodne postojeće instalacije, stolarije i obloga.

Foto: Robert Demo

Važnu ulogu u osmišljavanju interijera imala je dizajnerica Bosiljka Antolković iz M2 studija za dizajn interijera s kojom su dogovorene smjernice u dizajnu, kao i vizualizacije koje su bile nit vodilja za kasniju izvedbu za koju je zaslužno društvo Izgradnja Bolanča. Osnovna ideja pri uređenju bila je da stan bude okupan svjetlom te da zadrži toplinu starogradskih stanova s visokim stropovima, a da istovremeno odiše modernim stilom.

Foto: Robert Demo
Govoreći o koloritu, temelj stana obojen je u svjetlije tonove, a kao “začinske” boje dodane su crvena, zelena i smeđa, ali i teksture hrasta na podovima te na namještaju. Spomenuti pod ima svojstva seljačkog poda, a u izvedbi je uljenog hrasta koji zaokružuje cijeli prostor i daje mu potrebnu dozu topline.

Foto: Robert Demo
Zanimljiv trik s parketom napravljen je u prostoru blagovaonice. Naime, radi postizanja topline u tom dijelu stana, napravljena je intarzija od parketa u strukturi od keramičkih pločica. U sklopu blagovaonice nalazi se i kuhinja koja je oblikovala u “L formi” – njezini donji elementi izrađeni su od bijelog mat medijapana, dok je gornji dio u furniru hrasta, a radna je ploča kamena.

Foto: Robert Demo
Na kuhinjskom su zidu bijele pločice, a iznad ploče za kuhanje nalazi se fotografija na staklu iz opusa vlasničine majke koja se vrlo dobro održava. Intarzija parketa na podu vidljiva je kroz staklenu plohu stola u blagovaonici, a blagovaonički stolci u crvenoj su boji, kao i zidni bife u tri boje, i služe za podizanje atmosfere u kuhinji.

Foto: Robert Demo
Kada je riječ o uređenju dnevnog boravka, u njemu se, među ostalim, nalazi i domaći potpis i to na garnituri – sofu Match u smeđem tekstilu potpisuje Prostoria, a kombinirana je s foteljom u kombinaciji bež tkanine i furnira hrasta. Zid iza sofe napravljen je od knaufa i “obučen” u neutralnu tapetu, a na njemu se nalaze dvije ukrasne niše od Pietra kaikos travertina koje su ujedno osvijetljene LED trakom.

Foto: Robert Demo

Nasuprot tog zida nalazi se jednostavan televizijski sklop s furniranim panelom na kojem je montiran televizor. U dnevnom boravku, kao i u blagovaonici, nalazi se rasvjeta koja je kopija Foscarinijevih Caboche lustera. U stanu su dvije spavaće sobe: jedna je glavna, a druga je gostinjska u kojoj ponekad prespavaju rodbina i prijatelji, a s vremenom će poslužiti i kao dječja soba. Glavna spavaća soba bogata je svjetlom i okrenuta je prema dvorištu zgrade.

Foto: Robert Demo

Cjelokupni prostor djeluje vrlo umirujuće jer u njemu prevladavaju svijetle boje, dok je potrebna dinamika postignuta dodavanjem sive tapete na uzglavlju. Krevet je kupljen u Perfecti, dok je klizni ormar rađen po mjeri u dvije dubine, a istovremeno skrivajući nišu koja se na tom mjestu nalazi u zidu.

Foto: Robert Demo

S druge strane, gostinjska je soba opremljena namještajem iz Ikee – tu se nalazi i jedan od vlasničinih dražih kutaka jer voli sjesti u zelenu Ikeinu fotelju i uz topli napitak pročitati neku od knjiga iz iznimno bogate kolekcije knjiga smještenih u biblioteci u prostoriji pokraj, koja je zapravo radna soba.

Foto: Robert Demo

Osim biblioteke, tu se nalazi i veliki klizni ormar specifičnih izrezanih fronti koje su, s cjelokupnim namještajem, rađene po mjeri u Bemier interijerima. Kao i u dnevnom boravku, i u radnoj sobi sofu Revolve potpisuje Prostoria, a zgodna je za poslovne razgovore, ali i za opuštanje ili spavanje prema potrebi.

Foto: Robert Demo
Zid krase posteri koji su naručeni na internetu, a prikazuju plakate iz omiljenih filmova vlasnika. U tlocrtu stana zanimljiv je smještaj kupaonice – ona se, naime, nalazi u sredini stana, a jedina je želja vlasnika bila imati veliku kadu. Želja je i ostvarena, a pokraj kade veličine 100x190 centimetara tu je još i zahodska školjka, umivaonik, perilica za rublje te sušilica u stupu.

Foto: Robert Demo
U njoj prevladavaju neutralne boje, a keramika je napravljena tako da imitira kamen. Kupaonica odiše spa ugođajem, a za to su zaslužne dvije osvijetljene niše.     

Foto: Robert Demo
Foto: Robert Demo
Foto: Robert Demo
Foto: Robert Demo
Foto: Robert Demo
Foto: Robert Demo
Foto: Robert Demo
Foto: Robert Demo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije