Mala škola uređenja

Danas je apsolutni hit urediti poslovni prostor ili dom u retro stilu

retro
arhiva
19.03.2017.
u 08:15

Većinu namještaja možete pronaći na buvljacima i sami preurediti. Piše A. Juričević

Znamo da modni trendovi dolaze i prolaze, kako u svijetu dizajna odjeće tako i u svijetu dizajna interijera. No, svjedoci smo i činjenice da se modni trendovi nakon određenog razdoblja ponovno vraćaju na scenu. Temu koju danas s vama želim podijeliti odlučila sam posvetiti retro stilu, s obzirom na to da se retro stil (50-e, 60-e i 70-e godine prošlog stoljeća) ponovno vratio na scenu dizajna interijera.

Foto: arhiva

Buvljaci kao salon

Što je to što ovaj stil čini tako atraktivnim i privlačnim? Ono što je tipično za retro stil su kombinacije boja, od ludih šarenih do nježnih pastelnih. Zidne tapete i tekstilni elementi prepuni su različitih geometrijskih i cvjetnih uzoraka što ovom stilu daje poseban šarm. Ako niste ljubitelj jarkih boja, retro ugođaj u domu možete postići i na suptilniji način birajući prigušene boje i nenametljive uzorke. Treća shema kombinacije boja u retro stilu neutralni su tonovi. Poigrate se crno-bijelim uzorcima kao što su keramičke pločice, zidne tapete i slično.

Foto: arhiva

Možda se neki od vas sjećaju valjka koji je nekada služio za nanošenje različitih uzoraka na zid? Ako niste ljubitelj tapeta, poslužite se ovakvim valjkom koji se još uvijek može pronaći među ljubiteljima starina. Iako je današnje tržište bogato novim namještajem u retro izvedbi, moj je prijedlog da ne trošite novac nepotrebno jer se originalni komadi namještaja mogu naći na tavanima i podrumima vaših roditelja, djedova i baka. Ovakve komade namještaja možete restaurirati i sami, a ako želite staru komodu u retro stilu, možete je obojiti u neku jarku boju ili ukrasiti razigranim motivima zidnih tapeta. Prošetajte se po buvljaku, iznenadit ćete se koliko ćete zanimljivih i originalnih stvari naći iz tog doba, od namještaja do sitnih detalja poput starog fotoaparata, gramofona, telefona, lampe i slično. U ono vrijeme glavna rasvjetna tijela bile su podne lampe geometrijskih oblika i visilice velikih dimenzija koje podsjećaju na diskokugle koje se još uvijek može naći po tavanima i buvljacima.

Foto: arhiva

Stil koji nema granica

Pop-glazba utjecala je i na sam dizajn interijera i stil života 60-ih pa je tako nastao i umjetnički pokret pop art koji se služi ikonografijom i masovnom tiskarskom tehnikom. Veliki portreti ondašnjih zvijezda (Elvis Presley, Marylin Monroe, Elizabeth Taylor) izrađeni u kromatskim kontrastima bili su pravi hit. I vi se možete poigrati ovom tehnikom na originalan način tako što ćete izraditi obiteljske portrete u pop art stilu. Retro stil obiluje materijalima od stakla, plastike i gume, a stolci, fotelje i kauči najčešće su bili presvučeni plišem i krznom. U retro stilu ne postoje granice. Poigrajte se svim navedenim detaljima i kombinirajte ih slobodno s modernim dizajnom u mjeri kojoj želite.

Foto: arhiva

Dobit ćete neodoljiv, jedinstven i pomalo razigran ugođaj u domu koji će odisati vremenom kada se živjelo mirno i bez prevelikog stresa.

Foto: arhiva

Vrijedni savjeti

1. Prije samog uređenja u retro stilu razmislite u kojem smjeru želite ići. Mogućnosti su velike. Krenite od namještaja koji će vas inspirirati u daljnjem nadograđivanju smjera koji želite.

2. Nemojte pretjerati s bojama. Iako retro stil obiluje bojama, pripazite da ne stvorite prostor u kojemu sve “vrišti”.

3. Koristite najviše tri različita uzorka i neka dominira jedna boja u prostoru kako bi se izbjegao vizualni kaos, što nikako ne želite.

4. Retro ugođaj u kuhinji upotpunite kućanskim aparatima koji podsjećaju na kuhinje naših baka. Hladnjak u retro izvedbi vašoj kuhinji će dati poseban šarm i toplinu.

5. Detalje poput reklame za Coca-Colu ili pin-up djevojke s crvenim ružem izložite na zidu u blagovaonici ili kuhinji. Time ćete upotpuniti cjelokupni vizualni retro dojam u prostoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije