Za svaki dom

Budite u trendu i ovime uštedite prostor u svom domu

Budite u trendu i ovime uštedite prostor u svom domu
Foto: Gordana Đerić
1/4
29.03.2018.
u 14:16

Klizne stijene uglavnom se izrađuju po mjeri, prema zahtjevima i funkcijama u interijeru

Štede prostor, ali mu daju i multifunkcionalnost, odličan su povezni element u prostoru i primjenjive su gotovo u svakom interijeru – velikom, malom ili otvorenom. Klizne stijene danas su jedan od najčešćih elemenata naših interijera, a uz spomenute karakteristike imaju i estetsku funkciju. Zasluga je to novih materijala: od različitih vrsta okvira – laganih, aluminijskih, plastificiranih, drvenih do različitih vrsta stakla – prozirnog, obojenog, oslikanog, ispjeskarenog, mutnog, u kombinaciji s tkaninama ili tapetama...

Staklene stijene uvode svjetlo u prostorije bez prozora

Klizne stijene mogu biti napravljene i od drugih materijala. Primjerice, u klasične interijere često se ugrađuju pune drvene i furnirane stijene. Igrom različitih furnira, od egzotičnih drva, zebrano ili iroko uzoraka do klasičnih poput hrasta ili mahagonija, sve traženije masline ili wenge drva, dobiva se na toplini i ekskluzivnosti prostora. Klizne stijene mogu biti napravljene i od laganih plastičnih materijala. Ako ste dovoljno kreativni, svaku kliznu stijenu možete ukrasiti i svojom idejom – na staklo možete zalijepiti naljepnice, ponešto nacrtati ili ispisati svoju najdražu poruku.
Svuda primjenjive
Postavljanje kliznih stijena je jednostavno, a rukovanje njima lako. Mogu se postaviti kao fronte ormara, kuhinja, komoda, između prostorija...
– U “open space” interijerima stijene koje će biti povremeno i privremeno korištene često imaju zadatak čuvati intimnost doma, odnosno spriječiti da se s ulaznih vrata vidi prostor. To se u šali kaže da vam poštar ne zaviruje u stan. Nadalje, staklene stijene mogu uvesti svjetlo u prostorije u kojima nema prozora. Dobar su primjer za to hodnici – kaže arhitektica Gordana Đerić, direktorica tvrtke Nauportus.

Kombinacija staklenih i furniranih stijena. Zadatak im je kuhinji osigurati ostavu, hodniku donijeti dnevno svjetlo, a boravak proširiti za kvadrate hodnika

Klizne stijene odlične su kao “stakleni” zid između interijera i eksterijera – kad su otvorene, dopuštaju interakciju unutarnjeg i vanjskog prostora. Budući da pogled kroz njih završava daleko na horizontu, na moru, šumi, planini ili livadi, često se nazivaju i “panoramske” stijene.
U prostor, gdje god da su postavljene, unose svjetlo. Unutarnje klizne stijene ne opterećuju prostor, dapače daju mu na vizualnosti i transparentnosti i zato su dobrodošle u malim prostorima. Usto štede prostor bolje nego klasična vrata.
I fiksne i pomične
One postavljene kao vanjske zidne fronte imaju odlična svojstva zvučne i termoizolacije te protuprovalne karakteristike. Uz njih se mogu ugraditi i različite vrste roleta. Klizne stijene mogu imati fiksno i pomično krilo i najčešće se rade po mjeri. Stoga i njihova cijena ovisi o dimenzijama, izboru okvira, materijala, fiksnog i pomičnog dijela.

Klizne stijene kao fronte ormara štede prostor ostavljajući hodnik slobodnim. To je njihova prednost pred klasičnim vratima

- Klizne stijene idealne su za svaki prostor, a pri ugradnji donja vodilica najčešće ide u pod i na njoj je oslonac. To znači da je sasvim svejedno je li strop izveden od knaufa, betona ili nekog drugog materijala. Postoje li klizne stijene i bez donje vodilice, a u tom se slučaju fiksiraju na strop – ističe arhitektica Gordana Đerić dodajući da se jedino mora računati da postoji slobodan dio zida na koji stijene kližu. Ne postoji li, takav se zid može napraviti od knaufa.

NE PROPUSTITE: Želite obnoviti namještaj? Uz ove savjete budite sam svoj majstor

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije