KRALJICA VRTOVA

Zimski san ruža: smijete li ih uopće gnojiti i zalijevati?

Ruže zimi
Foto: Thinkstock
14.11.2014.
u 13:15

Saznajte kako pripremiti ruže za hladne mjesece i sačuvati ih do proljeća te zašto ih ne smijete prihranjivati nakon prvog mraza...

Ruže, po mnogima najljepši ukras svakog vrta i balkona, doista nisu zahtjevne za uzgoj i uspijevaju i uz minimalno njege i truda te će izrasti u svakoj vrsti zemlje. Usto, vrlo brzo rastu i ne morate čekati dugo da pokažu svoje cvjetove. Stoga su idealne u vrtovima prezaposlenih vlasnika, kao i u prostorima u kojima ne boravimo tako često poput vikendica.

No, kada krenu hladniji mjeseci i mraz, trebamo ih ipak pripremiti za zimu, kako bi ne bi smrznule ili uvenule do dolaska proljeća. Moramo im dakle pružiti adekvatnu njegu i zaštitu. Nudimo nudimo nekoliko vrijednih savjeta za uspješno prezimljavanje vaših ruža:

1. Obrezivanje

- U jesen se ružama skraćuju samo vrhovi i na taj način se biljka štiti od izmrzavanja jer potiče mirovanje (kao što i stvaranje sjemena zaustavalja vegetativni porast mladica) - preporučuje diplomirana agronomkinja Sunčica Dombaj. Tek u proljeće će se obaviti glavna rezdiba u kojoj će se odstraniti izmrzle, suhe grane. Također, tek u proljeće krenite s prorjeđivanjem onih grana koje rastu u sredini te se prikraćivanjem izboja na nekoliko pupova, najčešće tri do četiri.

Foto: pixabay

2. Prihranjivanje

- Ruže u zimu moraju ući bez gnojidbe, naročito dušikom da bi bile u stanju mirovanja i lakše podnijele hladnoću. Tako bi trebalo prestati s prihranom otprilike jedan mjesec prije pojave prvih mrazeva - tvrdi Sunčica Dombaj.

3. Zalijevanje

'Zabrana' vrijedi i kada je zalijevanje ruža u pitanju. Tako biste potakli njihov rast, što nije dobro jer bi u zimi trebale mirovati. Zalijte ih dobro prije prvog mraza i zatim napravite stanku do proljeća.

4. Dodatna zaštita tla

Tlo u koje su ruže posađene trebate pripremiti za zimu. Grm ruže se pri tlu zagrće do pola, a na to se stavlja sloj najčešće od suhog lišća, slame ili komposta i sve se pričvrsti grančicama četinjača.

Foto: pixabay

5. Koje vrste trebaju posebnu zaštitu?

Ruže penjačice i stablašice traže posebnu zaštitu jer su puno jače izložene hladnoći i vjetrovima.

- Najosjetljivije mjesto ruža stablašica je mjesto cijepljenja koje se umota zajedno s krošnjom u jutene vreće napunjene slamom ili drugim malč materijalom i pričvrsti ispod mjesta cijepljenja špagom. Krošna se prije toga oblikuje u kuglu radi lakše manipulacije. Ruže penjačice se mogu maknuti s mjesta za penjanje i pažljivo pričvrsitit uz tlo te zagrnuti kao ostale vrste - objašnjava Dombaj.

6. Uzgoj zimi

Jesen je krajnji rok kada bi trebali saditi ruže. Agronomi naime ne preporučuju uzgoj ruža zimi te savjetuju da sa sadnjom ružičnjaka pričekate do proljeća. Ili eventualno potkraj zimskih mjeseci.

>>Osim zaštite od spora, uklonite i sve otpalo lišće

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije