11.01.2013. u 23:56

Nakon mnogo godina gotovo neprekidnog ciklusa uzgoja, kad sam uspijevala čak i zimi osigurati dovoljno svježeg povrća, ove zime odlučila sam ostaviti svoj vrt da se malo odmori. Bilo je to razdoblje u kojem sam željela dokazati sebi i drugima kako je moguće uzgajati povrće u kontinentalnom dijelu Hrvatske čak i u uvjetima niskih temperatura. Koristeći zaštitne pokrivače od jednog, a ponekad i nekoliko slojeva agrotekstila, u vrtu je uvijek bilo peršina, celera, mrkve, blitve, zimske salate, endivije, kelja pupčara, matovilca... No, ove godine je drugačije.

Nakon mnogo godina gotovo neprekidnog ciklusa uzgoja, kad sam uspijevala čak i zimi osigurati dovoljno svježeg povrća, ove zime odlučila sam ostaviti svoj vrt da se malo odmori. Bilo je to razdoblje u kojem sam željela dokazati sebi i drugima kako je moguće uzgajati povrće u kontinentalnom dijelu Hrvatske čak i u uvjetima niskih temperatura. Koristeći zaštitne pokrivače od jednog, a ponekad i nekoliko slojeva agrotekstila, u vrtu je uvijek bilo peršina, celera, mrkve, blitve, zimske salate, endivije, kelja pupčara, matovilca... No, ove godine je drugačije.

Premalo povrća?

S tek nekoliko gredica svježeg zimskog povrća u vrtu, zdrave obroke ove godine možda bih trebala tražiti u smočnici, među teglicama kiselih krastavaca, paprika, ajvara ili u zamrzivaču gdje se veoma dobro mogu čuvati mahune, grah ili začini poput bosiljka i kopra. No svježe je svježe, i meni je stoga dragocjeno i ono malo što imam. No, da bih tu malu količinu maksimalno iskoristila, ove sezone koristit ću ga isključivo sirovog. Na taj način dobit ću više vitamina, minerala, enzima, klorofila nego u dvostruko ili trostruko većoj količini kuhanog povrća.

Zeleni kašasti sokovi


Zeleni kašasti sokovi odličan su način da se svakodnevno iskoriste male ali esencijalno važne količine svježeg zelenog povrća. Razlog je u tome što se oni pripremaju zajedno sa zimskim voćem poput ekojabuka zamotanih u klobučne papire, ananasa i papaje (voće koje se malo ili nimalo tretira pesticidima) ili banana (koje doduše nisu eko, ali odlično povezuju okuse povrća). Tim se kombinacijama u organizam unose i velike količine vlakna, što pospješuje probavu, ali i popravlja okus sirovog povrća.

Zimsko povrće

Zeleni kašasti sokovi u posljednje vrijeme veoma su popularni. Iako danas postoje brojni recepti koji se mogu pronaći na internetu ili knjigama (V. Boutenko, Zeleno za zdravlje), omjeri se mogu prilagođavati osobnom okusu. Po mom iskustvu najukusnije zimsko povrće je špinat, endivija, zimske salate, kovrčavi kelj, matovilac i potočarka. Naravno, tijekom zime u vrtu se mogu pronaći i druge vrste poput kelja, zelja, kelja pupčara, no one nisu tako ukusne da biste poželjeli kašasti sok piti baš svaki dan. No, u kombinaciji s voćem, šaka ili dvije organski uzgojenih zelenih listova dnevno može donijeti pravu riznicu vitamina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije