u vrtu

Želite li imati češnjak velikih glavica sad se bacite na sadnju

Sandra Šimunović / PIXSELL.
26.10.2021.
u 07:40

Bez obzira odakle dolazi češnjak koji ste nabavili, svaki se sadi na isti način. Glavice se razdvajaju na češnjeve koje sadimo na razmak od 10 do 15 cm i dubinu od oko 4 cm

Ako biste se voljeli okušati u sadnji vlastita češnjaka, kraj listopada, posebno kad nas vrijeme ovako mazi, idealan je trenutak za taj vrtlarski pothvat. Češnjak koji se sadi u jesen je krupan, ali ne može trajati do sljedećeg ljeta i tako zaokružiti ciklus uzgoja. Češnjak se, naravno, može posaditi i u rano proljeće.

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Tada je njegova vegetacija kraća, jer raste samo pet mjeseci, a ne osam, kao što je slučaj kada ga sadimo u jesen. Zahvaljujući tome, proljetni češnjak stvara nešto sitnije glavice, što nikako nije greška vrtlara, već samo posljedica dužine vegetacije. Možda je to za neke nedostatak, no možda i nije, jer proljetne glavice traju mnogo dulje, čvršće su i bogatije eteričnim uljima. Vjerojatno zato što rastu u manje vlažnom dijelu godine i što u kraćem razdoblju moraju dozreti. Teže im je, ali su zato i vitalnije. Unatoč tome, većina vrtlara pati na veličinu pa češnjak radije sade sada.

Češnjak se uzgaja jednostavno, sadnjom pojedinih češnjeva koje smo dobili razdvajanjem glavica. Oni koji se tek odlučuju za sadnju mogli bi sadni materijal nabaviti ovih dana na obližnjoj tržnici. Treba se jednostavno raspitati odakle češnjak dolazi i kupiti onaj koji je uzgojen u okolici, kako bi se što lakše prilagodio na slične uvjete. Pripazite samo da vas prodavači i prekupci ne vuku za nos. Domaći češnjak prepoznat ćete po čupavom korijenju umrljanom od zemlje. 

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Bez obzira odakle dolazi češnjak koji ste nabavili, svaki se sadi na isti način. Glavice se razdvajaju na češnjeve koje sadimo na razmak od 10 do 15 cm i dubinu od oko 4 cm. Za one koji ga sade prvi put važno je naglasiti da uski vrh češnja uvijek mora biti okrenut prema gore, jer će se iz tog dijela u proljeće (a ponekad i ranije) pojaviti mladi zeleni listovi.

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Ponajbolje uspijeva na dobro obrađenim lakšim tlima blago kisele ili neutralne reakcije, traži ocjedita i umjereno vlažna tla. Treba mu puno svjetla, a nikako ga se ne smije gnojiti stajskim gnojivom, stoga prije sadnje tlo treba pognojiti mineralnim gnojem ili kompostom. Ako je dobro ukorijenjen može izdržati do –25 Celzijevih stupnjeva. Češnjak počinje klijati kad temperature dostignu 4° C. Optimalna temperatura rasta češnjaka je od 18 do 22° C. Tko se odluči saditi češnjak mora biti spreman na redovito čišćenje zasađene površine, jer korov je najveći neprijatelj češnjaka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije