prezimljavanje

Za uspješan uzgoj sobnog bilja tijekom hladnijih mjeseci ključno je znati s vodom

Razmnožavanje Aloe
Dom i vrt
24.10.2021.
u 07:00

Najčešće su greške preobilno ili preslabo zalijevanje i loša pozicija biljke. Drugi veliki problem u njezi sobnoga bilja zimi mogu uzrokovati nametnici

Sobne biljke najbolje je držati na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva. Nekim biljkama, kao što su primjerice krizantema i limun, odgovaraju i niže temperature, od 4 do 10 stupnjeva pa ih treba smjestiti u hladnije prostorije, a je bitno biljke tijekom zime držati dalje od izvora topline.

Foto: pixabay

Preporučuje se držati ih u blizini prozora ili balkonskih vrata gdje do njih dopire potrebna svjetlost, a što se tiče zalijevanja, to je najbolje raditi ujutro.  Učestalost zalijevanja ovisi o kojoj se vrsti radi i temperaturi u prostoriji gdje se biljke nalaze, a najbolje je koristiti kišnicu ili prokuhanu vodu. Bitno je da se cvijeće zalijeva odstajalom vodom i da je temperatura vode barem približna temperaturi prostorije u kojoj se nalazi biljka. Zalijevanje hladnom vodom može naštetiti biljkama i zimi i ljeti.

Foto: pixabay

Među bilje koje podnosi puno topline ubrajaju se paprat, orhideje i ciklame. Zimski kaktusi vole više svjetla i hladniji prostor te slabije podnose toplinu.

Foto: pixabay

Aloa vera, fikus, pelargonije i božićna zvijezda prigodni su u ovo doba godine. Jednostavni su za održavanje i zahvalni u svim pogledima što se tiče uzgoja. Zimi najčešće treba paziti da niske temperature i mogući mraz ne oštete biljke. Ako u kućnim uvjetima biljci počnu žutjeti ili otpadati listovi, najprije treba provjeriti supstrat u kojemu se ona nalazi. Možda je suh ili biljka ima previše topline. U tom slučaju treba smanjiti grijanje i povremeno provjetravati prostorije. Najčešće su greške preobilno ili preslabo zalijevanje i loša pozicija biljke. Drugi veliki problem u njezi sobnoga bilja zimi mogu uzrokovati nametnici. Napadnuti dijelovi biljaka mogu se potom mehanički odstraniti ili se može primijeniti sredstvo namijenjeno za suzbijanje štetnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije