Zaštita za ljepotu

Zbog štetnika zaustavlja se i rast i cvatnja

Zbog štetnika zaustavlja se i rast i cvatnja
Dom i vrt
20.06.2013.
u 13:17

Da bi neprestano rasle i cvale, treba ih zasaditi u dobar supstrat, ali samo to nije dovoljno za uspjeh tijekom cijele sezone, kaže dipl. ing. agr. Nataša Mužević, AgroChem Maks

Pelargonije, petunije, begonije, surfinije, vodnike, sve te lijepe biljke koje nam od proljeće do jeseni uveseljavaju i uljepšavaju okućnice i balkone, najljepše izgledaju kada su zdrave, dobro ishranjene i imaju dosta vlage. Osnova tih malih divota u našem okolišu je zdrava sadnica koju smo posadili u primjereni supstrat ili tlo. Da bi neprestano cvale i dale sve od sebe, treba ih redovito prihranjivati.

Svim cvjetnicama zajedničke su i bolesti i štetnici koji se na njima pojavljuju i onemogućuju normalan rast, razvoj i cvatnju.


Goleme štete

Od štetnika se na cvjetnicama u prvom redu pojavljuju lisne uši. Lako se primjećuju jer se uglavnom pojavljuju u velikom broju, u tzv. kolonijama na svim biljnim organima, osobito na stabljici i listovima. Štete čine sisanjem biljnih sokova, a ishrana cijele kolonije lisnih uši na istoj biljci može uzrokovati goleme štete.

Biljke izložene napadu lisnih uši mogu imati različite simptome, kao što su zastoj u rastu i razvoju, žućenje i deformiranje listova, venuće, niski prinosi i ugibanje biljaka. Lisne uši izlučuju i mednu rosu, na koju se nastanjuju gljive čađavice, uzrokuju tamnjenje napadnutih biljnih dijelova što onemogućuje normalnu asimilaciju i transpiraciju biljaka, a time i njihov razvoj. Lišće brže stari, skraćuje se vegetacija, a porast i prirod biljaka se značajno smanjuje.

Lisne se uši suzbijaju kada se pojave pripravcima kao Teppeki WG u koncentraciji 0,015 posto (1,5 g na 10 l vode). To je potpuno novi sistemični insekticid za suzbijanje lisnih ušiju, djeluje duže od ostalih insekticida i ne ostavlja tragove na listovima i laticama. Što je naročiti važno, ne šteti pčelama, bumbarima i korisnim insektima. Osim toga, visoke temperature i jaka insolacija ne umanjuju mu djelotvornost. Zbog povoljnih toksikoloških karakteristika smatra se eco-friendly preparatom u kontroli lisnih uši.

Oborine i topliji dani

Na ljetnim cvjetnicama znaju se pojaviti različita oboljenja, osobito u uvjetima većih oborina i u toplijim danima. Na ukrasnom balkonskom i vrtnom cvijeću najčešće se pojavljuje pepelnica, pepeljaste prevlake na biljnim organima, plamenjača koja uzrokuje žućkaste lezije na listovima napadnutih biljaka, zatim pjegavosti u vidu tamnih većih ili manjih pjega po listu i hrđa. Sve ove bolesti u velikoj mjeri ugrožavaju normalan razvoj biljaka jer smanjuju asimilacijsku površinu pa biljka slabo ili uopće ne cvate.

Za razliku od štetnika, bolesti treba suzbijati preventivno, prije nego se pojave. Obzirom da se na cvjetnicama može pojaviti veliki broj bolesti preporučujem upotrebu fungicida širokog spektra, a osobito učinkovito se pokazala kombiniranje dvaju fungicida, Domark 40 ME i Dithane DG Neotec. Primijenjeni zajedno ovi insekticidi pružaju odličnu zaštitu od svih najznačajnijih bolesti ukrasnoga bilja.

S obzirom da se radi o kombinaciji kontaktnog i sitemičnog fungicida, to je odličan izbor za učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od biljnih bolesti.

Pripravci se odlično miješaju i to tako da se 0,2 posto pripravka Dithane DG Neotec pomiješa sa 0,1-0,15 postotnom koncentracijom pripravka Domark 40 ME.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije