Vrt u proljeće

Vrijeme je za radove

slike
Shutterstock
08.03.2017.
u 11:48

Vrijeme je nove vegetacijske sezone i stoga je nužno znati kako je pravilno dočekati

Dolaskom lijepih i sunčanih dana priroda zove na uživanje u svoj svojoj raskoši i svojim čarima. Ako imate vrt ili prostor u dvorištu u kojem sami možete uzgojiti povrće ili voće, sada je pravo vrijeme za uređenje gredica na kojima ćete uskoro saditi. Prije svega, nužno je znati kakvu zemlju imate u vrtu. U Hrvatskoj su uglavnom zastupljena ilovasta tla u kontinentalnom dijelu, a na moru to su porozna mediteranska, odnosno ocjedita tla u kojima se voda jako teško zadržava. Kao pripremu za proljetnu sadnju tlo je trebalo preštihati još u jesen. Tek nakon toga može se planirati izgled povrtnjaka u kojem će se u ovo proljetno doba između gredica napraviti stazice.

Foto: screenshot/facebook

Za sadnju je najbitnije pripremiti tlo koje će biti fine strukture jer je samo takvo pogodno za rast i razvoj biljke. Kako bi se nekvalitetno tlo oplemenilo, potrebno je i korištenje organskog gnojiva. Svakako bi najbolje bilo upotrijebiti stajsko gnojivo, no ako to nije moguće, kao najpogodnija alternativa pokazalo se gnojivo nastalo od glista. Tako tlo postaje rahlo, a samim time i iznimno pogodno za sadnju. S druge pak strane za sadnju proljetnog cvijeća u balkonskim posudama preporučuju se različiti supstrati kojima nije potrebna prihrana.

Proljeće je vrijeme kada je bitno orezati voćke. Međutim, treba znati koje se voćke sada smiju orezivati, a koje ne. Sada se mogu orezivati kruške i jabuke, ali za, primjerice, marelice ili trešnje još je prerano jer postoji mogućnost stvaranja rana koje sporo zarastaju. Orezivanje voćaka važan je posao u voćarstvu jer se njime povećava rodnost i kvaliteta voća, a time i kasnije samo branje postaje lakše. Pri rezidbi valja voditi računa da se uklone suhe i oštećene grane te grane koje se križaju. Korak dalje je odstranjivanje vodopija (nerodnih izboja) i rezidbom izoliranje vrhova skeletnih grana. Krošnja nakon rezidbe mora biti prozračna kako bi svjetlost mogla ući u dubinu krošnje tijekom vegetacije, a svakako bi trebalo rezati prije prvih pupoljaka i cvata jer će u protivnom biljka biti izložena stresu i dobiti manje plodove (ako ih uopće bude). Važno je voćke zaštititi od glodavaca koji vole grickati njihovo korijenje i koru.

Foto: screenshot/facebook

Za mladu voćku korisno će biti postaviti mlač jer će čuvati vlagu, držati potrebnu temperaturu zemlje, popraviti njezinu strukturu i osigurati kvalitetnije plodove. Svakako je jedno od najljepših i najprepoznatljivijih simbola proljeća cvijeće. Najbolje vrijeme za sadnju cvijeća svakako je upravo ovo vrijeme. Međutim, još treba biti oprezan s obzirom na to da neko cvijeće neće preživjeti mraz koji je još uvijek povremeno prisutan. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti i kada se zemlja odmrzne.

– Oni koji imaju ruže, osim redovnog proljetnog orezivanja, trebaju ih hraniti hranom bogatom kalijem i fosforom, a siromašnom dušikom. Ova je hrana preporučljiva za sve proljetno bilje – savjetuje Soniboj Posavec iz Hortikulture Soni d.o.o. Osim toga, ovo je vrijeme i za “dijeljenje” trajnica koje cvatu ljeti i ujesen. Ukrasne trave trebale bi se porezati do 10 cm od tla jer počinje novi rast.

– Primijenite kiseli treset na tlo oko biljaka koje trebaju zakiseljeno tlo, npr. azaleje i rododendroni. Pri uređenju gredica s perunikama, uklonite staro lišće kako bi se potaknuo rast novog. Sjeme jednoljetnica otpornih na mraz (Centaurea cyanus, kalifornijski mak – Eschscholzia californica) može se sijati direktno na gredice. Oprezno možete skidati zimsku zaštitu s trajnica i osjetljivog grmlja. Ako se ponovno pojavi mraz, vratite zaštitu natrag na biljke – savjetuju iz tvrtke Cipro d.o.o.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije