urbano vrtlarenje

Uzgojite sami presadnice iz sjemena, imamo odličan stručni šalabahter

presadnice
Thinkstock
16.02.2024.
u 14:00

Presadnicama je potrebno što više ujednačene temperature preko dana i noći. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura kreću se od 5 do 10 °C. Što je manja razlika u temperaturi, to će više pogodovati rastu i razvoju sadnica

Zimsko razdoblje možemo iskoristiti za planiranje sadnje presadnica za sljedeću sezonu. Počinjemo sijanjem sjemena biljaka kojima je potrebno više vremena da bi iz njih nastale dobre presadnice. Važno je odvojiti vrijeme za pripremu i uzgoj sadnica odgovarajućim postupkom. Prvi je korak izbor dobrog i kvalitetnog sjemena. Sjeme možemo kupiti ili ga sami sačuvati u prošloj sezoni. Ako sjeme kupujemo u specijaliziranim trgovinama, trebamo obratiti pozornost na više stvari: godinu proizvodnje sjemena i stupanj klijavosti, koji bi trebao prelaziti 90 posto. Želimo li sjeme ekološke proizvodnje, tada pazimo da sjeme bude pravilno označeno primjerenim ekološkim certifikatom. Kako izabrati posude i supstrat za kvalitetne vlastite presadnice? Sjeme možemo uzgajati u raznim posudama. To mogu biti lončići, kontejneri od stiropora ili plastike s više rupica na dnu. Koristiti možemo i lončiće iz prošle sezone, lončiće od jogurta i sl., samo je potrebno dobro ih oprati i osušiti. Oblik i visina lončića nisu važni.

Foto: pixabay

Za sjetvu svih vrsta povrtnica potreban je kvalitetan specijalan supstrat za sadnice, Bio Plantella Start, koji sadrži potpuno prirodan treset. Zemlja iz odgovarajućeg treseta osigurava dobru klijavost sjemena jer zadržava odgovarajuću količinu vode oko sjemena zato što sjeme klija samo uz odgovarajuću vlagu i toplinu. Kada sjeme pokrene prve supke (prvi klicin listić) i korijen, supstrat pruža odgovarajuću podršku kako bi se biljka dobro razvijala.

Supstrat, koji sadrži kvalitetan treset, osigurava dobar protok vode koja se ne zadržava u prevelikim količinama nego samo vlaži područje oko korijena. Zemlja Bio Plantella Start sadrži dovoljno hranjivih tvari da sjeme može proklijati. Kada sjeme proklije i naraste do određene veličine, tada određene vrste povrća (npr. plodovito povrće poput rajčice, paprike, patlidžana…) presadimo ili pikiramo u veće posude jer je biljkama potreban veći prostor za korijenje i nadzemni rast. Posijemo li sjeme na prozorskoj dasci, posudu je dobro prekriti prozirnom folijom i tako pospješiti klijanje. Kada biljka proklije, maknemo foliju.

presadnice
1/10

Presadnicama je potrebno što više ujednačene temperature preko dana i noći. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura kreću se od 5 do 10 °C. Što je manja razlika u temperaturi, to će više pogodovati rastu i razvoju sadnica.

Najviše topline zahtijeva plodovito povrće (rajčica, patlidžan, paprika) jer mu je za nicanje potrebno oko 25 °C, dok je kupusnjačama (cvjetača, kupus, kelj), salati i špinatu potrebno od 18 do 22 °C.

Važna je i svjetlost jer ne želimo imati sadnice slabe stabljike. Ako je osvjetljenje slabo (oblaci, snijeg), snizimo temperaturu i smanjimo gnojenje.

Foto: Dom i vrt

Kada presadnice uspješno prokliju, one biljne vrste kojima je potrebno više prostora, (npr. plodovito povrće), presadimo u veće posudice. Koristimo zemlju Bio Plantella Start, koja pruža snažnu potporu korijenju biljaka i dobro upija vodu.

Foto: Plantella

Presadnice polako dobivaju potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, zato ih gnojimo tekućim organskim gnojivom Bio Plantella Vita ili Bio Plantella Vrt, koje sadrže vitamine i aminokiseline. Vitamini i aminokiseline važni su za otpornost i razvoj biljaka jer sudjeluju kod tvorbe te rasta cvjetova i plodova. Gnojimo ih 7 do 14 dana.

Kada su biljke još male, ne izlažemo ih izravnom suncu. Pazimo da imaju dovoljno svjetlosti i konstantnu temperaturu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije