SVE ŠTO VAM TREBA

Deset zlatnih pravila za uspjeh u uzgoju cvjetnica

Deset zlatnih pravila za uspjeh u uzgoju cvjetnica
Foto: Dom i vrt
1/4
15.03.2019.
u 09:33

Sve što trebate znati da bi vam cvjetne ljepotice uspješno rasle

1. U kakvo ih tlo posaditi
Za uspješan rast kamelija treba rahlo tlo i dobru drenažu. Kamelije još možete nabaviti u Vrtnom centru Zrinjevac, a sadnica prepuna raskošnih cvjetova stoji 190 kuna.
2. Pripazite na kiselost tla
Kad ih sadite, provjerite kakav supstrat uzimate jer kamelija treba kiselo tlo (pH 5,5 do pH 6,8). Odgovara im mješavina pjeskovite ilovače, kore jele i lišća hrasta. Supstrat pogodan za sadnju kamelija, 50 litara, stoji 45 kuna.


3. Ne zaboravite - kamelije ne vole sunce

Ove cvjetne ljepotice ne vole direktno sunce pa ih od njega zaklonite, posebno od onog popodnevnog. Najbolje je smjestiti ih negdje u sjenu.
4. Zaklonite ih i od vjetra

Vjetar ne vole ni odrasle biljke, a na njega su posebno osjetljive mlade biljke i njihovi cvjetovi. Zaštiti ih možete i tako da napravite zaklon, burobran, za koji možete koristi razne materijale.
5. Kako zalijevati
Ne voli mokru zemlju i preobilno zalijevanje, korijen treba biti umjereno vlažan inače može istrunuti. Za zalijevanje koristite odstajalu vode, najbolje bi bilo kišnicu. Listovi se mogu čistiti prskanjem, ali to se nikako ne smije raditi kad je biljka topla.
6. Gnojidba
Koristite umjetno gnojivo, a biljku gnojite u proljeće.


7. Presađivanje
Biljku presađujte u jedan broj veću posudu prema pravilima koja vrijede za bilo koju biljku. Da bi ljepše izgledala, posudu s biljkom možete staviti i u ukrasnu posudu. U Zrinjevcu velika ukrasna posuda od terakote stoji 320 kuna.
8. Orezivanje
Starije kamelije treba orezivati, a grane režite iza pupa, Možete prorijediti i unutrašnjost krošnje kako bi svjetlo dolazilo i do nje. Orezivanje se uglavnom preporuča nakon cvatnje. Rez mora biti oštar pa trebate i dobre škare, a u Vrtnom centru Zrinjevac one stoje 135 kuna.


9. Micanje pupoljaka
Kod većine kamelija stvaraju se prekobrojni pupovi pa nerazvijene treba odstraniti. Uklanja se tako da između dva pupa budu dva do tri lista, pupovi moraju imati dovoljno mjesta da bi mogli procvjetati.
10. Prihranjivanje
Iako kamelije vole prihranu, pazite da ne oštetite korijen. Svakako to radite u vrijeme kad je biljka aktivna, od ožujka do kolovoza.
Ne zaboravite prvo kamelije zaliti. Od prihrane u zimsko vrijeme nema nikakve koristi.

NE PROPUSTITE: Bonsai dnevnik – od odbačene kaline do drvca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije