Povrtnjaci za građane

Uzeli motike u ruke: Mjesečno planiraju uštedjeti 400 kuna

Uzeli motike u ruke: Mjesečno planiraju uštedjeti 400 kuna
Foto: Dom i vrt
1/4
26.03.2013.
u 00:05

Gradski oci u Belišću osigurali su hektar zemljišta koji će podijeliti na 150 parcela veličine 60 četvornih metara. Besplatno će ga dobiti građani koji žele tamo uzgajati cvijeće, povrće, ljekovito i drugo bilje.

Belišćani ne bježe od posla. Odlučili su zasukati rukave i prihvatiti se motike. Zbog toga su im gradski oci u Belišću osigurali hektar zemljišta koji će podijeliti na 150 parcela veličine 60 četvornih metara. Besplatno će ga dobiti građani koji žele tamo uzgajati cvijeće, povrće, ljekovito i drugo bilje. Prve prijave zainteresiranih već su primljene.

– Živim u stanu i ovakav će mi komad zemlje dobro doći – zadovoljna je Brankica Milišić Zečević koja je već odlučila – ovoga će proljeća u svojem vrtu posaditi mrkvu, peršin, luk... Nakon 35 godina, priznaje, više neće morati svake subote odlaziti na tržnicu po grincajg.

Mjesečna ušteda

– Mjesečno ću, ugrubo sam izračunala, na ovaj način uštedjeti otprilike 600 kuna, a bit ćemo na zraku i družiti se – zbrojila je prednosti projekta Gradski vrtovi koji je prvi put pokrenut u Belišću.

Popisu “stanara” pristupila je i Gordana Papišta kojoj će odsad vrt biti gotovo “pod nosom”. Za svoj komad zemlje odlučila se, iako živi u kući, zbog toga što u dvorištu nema dovoljno prostora za uzgoj povrća.

– Bit će svega, od salate, mrkve, peršina do rajčice. Prostora za krumpir nemam, ali ako se budemo mogli proširiti, naći će se mjesta i za to. Najteži su posao odradili traktori koji su sve preorali, a mi se trebamo samo prihvatiti motike i ono što smo planirali posaditi do kraja mjeseca – povjerila se Gordana.

Gradske vrtove dobit će svi oni koji potpišu ugovor s Gradom Belišćem da na svojoj parceli neće pri sadnji koristiti ništa od umjetnih gnojiva, pesticida, herbicida. Na takav način žele građane vratiti k zemlji i prirodi te ekouzgoju. Ako Belišćani projekt dobro prihvate, Grad ga planira usmjeriti i prema fondovima Europske unije.

– Ako prođemo na natječaju, ovdje ćemo sagraditi ostave za alate, sustav za navodnjavanje, visoke lijehe – nabraja gradonačelnik Zvonko Borić.

Zasad će se belišćanski Gradski vrtovi ograditi, urediti dvije prilazne staze, a svakom korisniku zemljišta dodijeliti ključ za ulazak do njegove parcele. U središnjem dijelu, prema nacrtima, sagradit će se sjenica kako bi korisnici u njoj za toplih dana mogli predahnuti, rashladiti se, družiti se i razmjenjivati iskustva s ostalima.

– Koncept smo sami razradili i prilagodili ga našim potrebama. Vjerujem da će ga ljudi dobro prihvatiti. Najbolje će biti kada jedan susjed ovdje počne obrađivati zemlju pa to čuje drugi. Usmena predaja je najbolja. Dosad smo primili otprilike pedeset prijava zainteresiranih građana, a imamo prostora za njih 150 – napomenuo je Borić i dodao kako nije problem ako bude prijava više od zemlje jer postoji još slobodnih parcela koje će se preorati za potrebe proširenja Gradskih vrtova.

Pravila ponašanja

Iako je najviše zainteresiranih Belišćana u srednjim godinama, motiku je odlučila u ruke uzeti i nešto mlađa Marija Konstantinović.

– Ne bojim se posla koji me čeka na zemlji. Zajedno ćemo je obrađivati suprug i ja i tako u kućnom proračunu uštedjeti četiristo kuna mjesečno jer ćemo umjesto na tržnicu, po mrkvu, peršin, luk dolaziti ovdje. Za cvijeće neće biti dovoljno mjesta – kazala je Marija.

Pravila ponašanja u Gradskim vrtovima će biti jasna. Na onog tko se o svojem komadu zemlje ne bude dovoljno brinuo i obrađivao ga, pokušat će utjecati susjedi da jače zasuče rukave. Ako ni to ne urodi plodom, moći će se proširiti i na njegovu parcelu.

NE PROPUSTITE: Želite stablo od kojeg ćete imati puno koristi? Ovo je pravi izbor!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije