Svijet biljaka

Unikatni slavonski terariji s mahovinom i biljkama traženi na tri kontinenta

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
29.06.2023.
u 09:54

Luka Grgić se prije dvije godine vratio u Hrvatsku iz Beča i pokrenuo posao u kojem je objedinio ljubav prema prirodi i stvaranju

Svijet čiste mašte, gdje se umjetnost i priroda savršeno spajaju kako bi stvorili istinski čarobni doživljaj. Tako Brođanin Luka Grgić opisuje svoje jedinstvene biljne terarije u čijoj je izradi objedinio svoju ljubav prema prirodi i stvaranju.On je prije godinu i pol otvorio obrt Terraform u kojem se bavi izradom i dizajnom biljnih terarija, samoodrživim ekosustavima te obradom stakla.

Detalji ovise o inspiraciji

Prvi Grgićev susret sa zatvorenim biljnim terarijem dogodio se još 2012. godine u brodskoj Srednjoj školi M. A. Reljkovića, poznatijoj kao Poljoprivredna. Bila je to ljubav na prvi pogled. Godinu dana kasnije iz čiste je znatiželje izradio svoj prvi zatvoreni terarij. Za vrijeme boravka u Berlinu otvorio je online shop na Etsy platformi i počeo prodavati biljni terarij i terarij kit.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Po struci pravnik, jedno je vrijeme radio i u Beču kao programer, ali nakon razdoblja traženja na kraju je ipak shvatio što ga uistinu zanima.

– Dijete sam sa sela, volim biljke i prirodu. Oduvijek sam želio stvoriti nešto svojim rukama, tako da nešto ostane iza mene. Stoga sam prije dvije godine odlučio napustiti programiranje, vratiti se u Hrvatsku i pokrenuti posao s terarijima – kaže Grgić.

Ispočetka nije bilo lako. Trebalo je izgraditi brend, a on je sve radio sam. Ipak, upornim radom uspio je stvoriti paletu proizvoda prepoznatljivog dizajna i profilirati se na tržištu. Jedan je od rijetkih, ako ne i jedini u Hrvatskoj koji je spretnim rukama zaokružio kompletan ciklus od izrade posuda preko sadnje biljaka do prodaje.

Kao rezultat njegova rada nastaju terariji, predivne staklene vaze, dekorativni stalci za propagaciju biljaka i demižoni s tropskim biljkama. Idealan je to ukras svakog doma, ali i poslovnog prostora.

1/9

– Terarij izrađujem rezanjem, spajanjem i lemljenjem stakla, silikonskim vezivom ili u Tiffany tehnici. Dakle, rubove koje prethodno sam izrežem spajam u cjelinu koja je većinom rezultat trenutka inspiracije – kaže Grgić.

Objašnjava kako se najprije na dno terarija stavlja drenaža od sitnih kamenčića ili kuglica, koja služi da višak vode ostane na dnu. Zatim dolazi aktivni ugljen koji sprečava nastanak patogenih bakterija, pa tanki sloj mahovine koji služi za filtriranje vode. Na kraju stavlja sloj zemlje, pa opet mahovina. Za sadnju su najpogodnije tropske biljke koje vole vlažno okruženje kao što su fitonija, fikus, coffea arabica ili pak bršljan.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL, ilustracija

– Biljka ne smije biti izravno izložena sunčevoj svjetlosti i ne treba je previše zalijevati.

Svaki Grgićev terarij je unikatan i plod je njegove mašte. Veličinu, boju i dizajn moguće je prilagoditi s obzirom na prostor.

Veliki terarij s patinom koja ističe eleganciju nije samo vizualno impresivan, nego i funkcionalan komad umjetnosti koji će krasiti svaki dom, ured, restoran, hotelsku sobu ili laboratorij. Ovakvi su terariji zatvoreni ekosustavi u kojima će biljke trajati godinama uz minimalno održavanje.

Foto: pixabay

Simetrični terariji imaju oblike koji stvaraju osjećaj reda i sklada, dok asimetrični terariji odišu kreativnošću i umjetničkim izričajem. Nasuprot tome, feng shui terariji dizajnirani u skladu s drevnom kineskom umjetnošću uređenja prostora kako bi se osiguralo da energija teče slobodno i donosi sreću, obilje i harmoniju u životni prostor.

Staklene vaze nisu samo lijepe nego i funkcionalne te predstavljaju jedinstvenu i elegantnu posudu za izlaganje omiljenog cvijeća i biljaka.

– Terarij je samodostatan ekosustav koji omogućuje biljkama da napreduju uz minimalnu intervenciju. Dakle, možete uživati u ljepoti i blagodatima prirode bez gnjavaže oko svakodnevnog održavanja. Tek nekoliko puta godišnje potrebno dodati malo vode i pošpricati biljke – ističe Grgić.

"Živa" umjetnička djela

Ovisno o veličini i kompleksnosti izrade, cijene se kreću od tridesetak eura za terarije sa silikonskim vezivom do 90 i više eura za one izražene u Tiffany tehnici. Kupci su većinom državljani zemalja Europske unije, ali ima ih i u SAD-u, Kanadi, Indiji, Saudijskoj Arabiji, Izraelu...

Kroz godine eksperimentiranja i učenja, Grgić je izbrusio svoj zanat i razvio jedinstven, upečatljiv i elegantan stil. Njegovi minijaturni ekosustavi pažljivo su kreirani kako bi stvorili samoodrživo i vizualno zapanjujuće umjetničko djelo. Uporabom tehnike vitraža unio je dodatnu dimenziju ljepote i složenosti, stvarajući jedinstvenu i privlačnu estetiku. Uza sve to, neprestano istražuje nove tehnike kako bi svoje stvaralaštvo podigao na još višu razinu.

– Terariji sa svojim zatvorenim krugom recikliranja vode i tvari koje hrane biljke na neki način simuliraju naš planet Zemlju. Iako su prvenstveno namijenjeni ukrašavanju sobe, volio bih da moji terariji potaknu ljude na razmišljanje o tome kako naš planet funkcionira, kako je pravilan i koliko su to staklo i biljke koje se u njemu nalaze ranjivi i osjetljivi na promjene – zaključio je Grgić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije