EKSTERIJER ZA 5

Zavirite u prekrasan vrt i na terasu obiteljske kuće u Čakovcu

vrt čakovec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/13
16.06.2016.
u 08:30

Prošetali smo jednom od najljepših okućnica i terasa 
u čakovečkom kraju koje mogu poslužiti i kao inspiracija za uređenje eksterijera vašeg doma

Uz malo truda, volje i vremena, ali, u ovom slučaju, i genetske predispozicije, terasa i okućnica zaista se mogu urediti “svjetski” a da pritom kućni budžet ne bude preopterećen. Gospođa Dunja Jonke iz Čakovca ovog je proljeća svojski prionula na posao i uredila okućnicu i terasu tako da se mogu natjecati za najljepše u tome kraju.

U uređenje ju je, kaže, “ufurala” majka koja već 35 godina vodi brigu o okućnici. Dunju je pak trenutak inspiracije dotaknuo “tek” u tridesetima, ali za dobre stvari nikada nije kasno. Krenula je prvo s uređenjem okućnice u kojoj su već bila zasađena neka stabla i grmlje.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Majčine zasluge

– Suprug i ja smo uokvirili njen izgled betonskim kockama, tako da se cvjetnjak odvoji od travnjaka. Potom smo posadili više vrsta trajnica i grmlja te stavili foliju na površinu cijelog cvjetnjaka. Koristili smo ukrasnu koru u crvenoj te kamenčiće u sivoj i bijeloj boji – objašnjava Dunja i dodaje kako je uređenje trajalo nekoliko tjedana.

Oko kuće su, među ostalima, zasađene vrba, tisa, lavanda, begonije, mini ruže, čempres u obliku kugle, klinčić, tritoma, dunjarica, paprat, perunika, kadulja, čuvarkuća... Iako količinski zvuči zahtjevno za održavanje, jednom kada se biljke posade i cvjetnjak uredi, govori Dunja, ništa osim redovitog zalijevanja i orezivanja grmlja jednom mjesečno nije potrebno.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Za uređenje okućnice, ističe, konzultirala se sa stručnjacima za eksterijere, ali uređenje 30 metara četvornih velike terase u potpunosti je djelo nje i supruga. 
– Materijale i namještaj sami smo odabrali, a uređenje je trajalo oko mjesec dana. 
Na terasi dominiraju pločice u tamnosmeđoj boji, drvene klupice čiji je profil obučen u kamene pločice, a ograda je od inoksa i laminiranog stakla. Inspiraciju smo pronašli u raznim časopisima, a ponajviše na internetu – kaže Dunja.



Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Lounge kutak

Cilj je bio urediti modernu terasu koja se nastavlja na dnevnu sobu. Iako je prva ideja bila uzeti lounge namještaj od ratana, zbog funkcionalnosti, odnosno želje da terasa bude mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja uz roštilj, izbor je pao na praktičan stol i stolce od aluminija koji su uljepšani jastucima domaćeg proizvođača – Čateksa.


Ipak, jedan je kutak uređen u lounge stilu, i to onaj vlasnici najdraži – ležaljka od ratana na kojoj se odmara, sunča, čita knjige i magazine.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

>>8 detalja po kojima će vaša terasa ove godine biti posebna

Komentara 3

SA
samoborka
22:47 16.06.2016.

bas je lijepo. Svaka cast.

MS
mirko.s.zlikovski.007
09:58 16.06.2016.

jel ovo neka šala, ili? :) poznanstvo novinara i vlasnika kuće? ili bar preko par ljudi? šta vi objavite, jao... nit vrta, a terasa nikakva... ovo je valjda članak za gastarbajtere, rostfrei ograda u punom sjaju :D

MS
mirko.s.zlikovski.007
09:59 16.06.2016.

jedino što naprosto oduševljava je ova drveno-zelena nadstrešnica terase... prekrasno naprosto... kao jeftinjaka natkriven prilaz za auto :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije