ZELENA ZONA

U ovih 6 koraka do ugradnje razdjelnika topline

'gradska...15.09.08. razdjelnik topline...tvrtka brunata Photo:Davor Visnjic/Vecernji list'
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
06.04.2015.
u 09:00

Ugradnja razdjelnika topline obaveza je za sve stanove koji se griju na toplanu. Donosimo vam detalje kako to realizirati

Ugradnja razdjelnika topline obaveza je svih vlasnika stanova u zgradama koji se griju na gradske toplane i imaju zajednička mjerila. S ugrađenim razdjelnicima, stanovi će pojedinačno ući u sustav obračuna potrošnje toplinske energije po stvarnoj potrošnji i time potencijalno smanjiti troškove grijanja. 

Rok za ugradnju razdjelnika u zgradama koje imaju više od 70 stanova je 31. prosinca 2015., a u zgradama od dva do 69 stanova godinu dana kasnije, odnosno 31. prosinca 2016. Procjenjuje se kako u Zagrebu ima oko sto tisuća stanova koji se griju na toplanu i moraju ugraditi razdjelnike.

Preduvjet ugradnje je suglasnost većine stanara. Kako bi se ostvarile uštede, potrebno je sudjelovanje minimalno 70 posto suvlasnika zgrade, pri tome valja spomenuti da se povećanjem udjela sudjelovanja suvlasnika povećavaju i uštede. Zbog tehničkih uvjeta, Zakon propisuje minimalno sudjelovanje 51 posto suvlasnika

Pojedini gradovi sufinanciraju ugradnju razdjelnika topline. U takvom slučaju, za korištenje sredstava grada potrebna je prijava na natječaj, a gradovi sami propisuju uvjete natječaja, između ostalog, i minimalni udio sudjelovanja suvlasnika. U rubrici Natječaji pogledajte detaljnije informacije o mogućnostima sufinanciranja.

Kako biste u vašem stanu ugradili razdjelnike topline, potrebno je proći šest koraka.

Detaljnije o svih 6 koraka saznajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke. 

Komentara 7

BD
bozidar.dolenec
11:03 06.04.2015.

Jedno i najbolje rješenje napraviti sam svoje grijanje u stanu i samo tako spriječiti nepotrebna plačanja za ono čega nema. Postoje sistemi koji stvarno šparaju a nisu skupi. Svaki centralaš to zna samo se treba imformirati.

PR
protuudar
21:55 06.04.2015.

Problem je ne transparentnost ovog sustava, jer ako toplana grije i toplu vodu za kupanje, pa imate ugrađene vodomjere na vertikali hladne vode i tople vode, kako možete izračunati koliko ste vi potrošili enrgenata za grijanje vaše tople vode plus grijanje stambenog prostora putem radijatora !?? Iz iskustva vam kažem da je to "pušing rođo" !!! Skupite glave i ako imate plin u stanovima investirajte u plinske bojlere i etažno grijanje stana i tople vode, jedino tako ćete na brojilu znati što plaćate i koliko ste potrošili! Jer na fotografiji je mjerač koji mjeri"impulse"...a kod nas se grijemo cijela zgrada na plin, pa jedan impuls navodno iznosi 1,50 kn...ha ha ha..impuls...a koliko je to plina...a koliko je plina još plus za dodati ako sam potrošio 6,8 kubika tople vode !??? Ne valja za korisnika nikako.

Avatar Francek007
Francek007
20:17 06.04.2015.

Ne kužim u čemu je problem , ako večina stanara pristane na ugradnju onda onaj tko neće ne mora. No imama jedna kvaka onda će tih 51 posto obračunavati prema potrošnji tj. koliko troše toliko plaćaju ali ostali će dobijati račun od toplane i dalje prema potrošnji svih koji nisu ugradili razdjelnike pa i onih koji griju ulicu kao i prije. Pa zato NOBZG ne mora pristati na ugradnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije