EKO RAJ NA ZEMLJI

U Danskoj uskoro isključivo organska poljoprivreda

ekološka poljoprivreda
Foto: Thinkstock
1/6
08.01.2016.
u 12:10

Danska vlada objavila je plan prema kojem će do 2020. godine sva obradiva zemljišta s tradicionalnog načina uzgoja prijeći na ekološki

Divna vijest stiže iz Danske čija je vlada objavila svoju odluku da se u dogledno vrijeme sva poljoprivreda radi na organski način. Krajnji rok koji si je vlada zadala jest 2020. godina. Do tada bi se, prema Akcijskom organskom planu, sva postojeće poljoprivreda trebala pretvoriti u organsku i biodinamičku i svi proizvođači hrane bi na taj način uzgajali svoje kultture.

Ova vijest, osim što je doista veliki i mudar iskorak u budućnost koja vodi općoj dobrobiti, s druge strane ne čudi ako imamo u vidu da je donešena u Danskoj. Ova zemlja na sjeveru Europe i u ovom je smislu potpuno osviještena te već godinama daje brojne poticaje za one koji se bave ili tek kreću u bavljenje eko poljoprivredom.

Foto: pixabay

U proizvodnje eko hrane Danska je u samom svjetskom vrhu, a nacionalni brand koji proizvodi organsku hranu postoji več 25 godina. Od 2007. godine Danci su povećali izvoz bio proizvoda za čak 200%.

Akcijski organski plan, koji je iniciralo Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva, nastavlja s promocijom eko poljoprivrede, koji je osmišljen u 67 točaka i nastoji putem poticaja ohrabrivati vlasnike klasično uzgojenih nasada da se prebace na organski način.

Foto: pixabay

Poticat će također i sve one tvrtke i pojedinci koji su uključeni u procese i ulažu u uzgoj eko hrane te na razne načine stimulirati kupnja i potražnja za takvim namirnicama. Isto tako, ulagat će se u razvoj novih ideja i tehnologija koje se bave ovim sektorom.

Za očekivati je uskoro da se ostvari i plan da se hrana u javnim ustanovama, kao i vojsci bude 60% organska, dok će po školama kroz neke predmete biti uvedeno upoznavanje s organskom poljoprivredom.

>>Ekološku hranu uzgajaju u rajskom vrtu Sredozemlja

Komentara 1

ZL
zlatnirat
00:13 09.01.2016.

Bravo danci cuvari ljudi i prirode, politicari gazde na svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije