energetski razredi

Tražite poticaje, obnovite zgradu i uštedite na režijama

energetski razredi
12.02.2015.
u 08:30

Prema iskustvima stručnjaka, otkako se provodi projekt energetske učinkovitosti, najviše objekata izgrađenih u Hrvatskoj pripada energetskim razredima E, F i G

Razlika između energetskih razreda je u gubicima energije. Cilj je dostići energetski razred B. Laički rečeno, građevina kategorije E gubi puno energije, a to znači da su režije – velike.

Povećanje na energetskoj tabeli, primjerice, s razreda E prema B postiže se ulaganje u energetsku učinkovitost objekta, odnosno u izradu nove fasade objekta, postavljanjem kvalitetne izolacije, ugradnjom nove stolarije te nove kotlovnice.

– Svi ti radovi moraju obavljati kvalitetni majstori koji imaju iskustva u izgradnji niskoenergetskih objekata te iskustva u povećanju energetske učinkovitosti na postojećim objektima kako se ne bi od objekta koji diše napravi "bunker" u kojem nema zraka. Loše izvedeni radovi na objektu izazivaju niz problema, ponajprije su plodno tlo za razvoj bakterija i nezdravi život – ističe Vanja Brundula, struč.spec.oec.ceo iz tvrtke Vodolim, upozoravajući kako se samim time se javlja više vlage pa i kondenzacija.

Valja i podsjetiti kako privatni investitori mogu dobiti poticaje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za sve koji žele koristiti poticaje mogu se posavjetovati u županijskim razvojnim agencijama jer svaka županija ima posebne natječaje.

>>Kreće 6. modul edukacije o zelenoj gradnji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije