19.06.2014. u 14:05

Od toplog plodovitog povrća prve u vrtu dozrijevaju tikvice, povrće koje uživa na suncu i raste gotovo naočigled...

Tikve, tikvice, buče ili bundeve? Koje su koje i u čemu je razlika? Za nas vrtlare dileme nema, jer dobro znamo da su tikvice male i duguljaste, najčešće zelene, ali mogu biti i žute, čak i bijele. No, ako ih ne uberemo dok su još malene, odnosno dok ne dosegnu dužinu od 10 do 12 cm, one će rasti i rasti, i napokon pretvoriti se u tikve. Njihova dužina često može biti impozantna i doseći više od pola metra bez ikakva problema. Nažalost, kao i kad je riječ o mnogim drugim povrtnicama, ono što je starije nepravedno se zanemaruje. Tako je i s tikvicama koje su postale tikve. No, ako mene pitate, mogu se narezati na okrugle kriške za grilanje, krasne kockice za varivo i taman su toliko velike da se mogu puniti.

Tikve

Iako tikvice koje narastu velike također nazivamo tikvama, taj se izraz češće koristi kada su u pitanju okrugle tikve, koje često nazivamo bučama ili bundevama. Riječ je zapravo o istoj vrsti s mnogo različitih oblika i boja. Posljednjih godina najpopularnije tzv. butter tikve, hokaido i provansalske tikve. Svoj su primat među stotinama drugih zaslužile prije svega zbog okusa, izgleda, ali i veličine. Riječ je redom o manjim, odnosno srednje velikim tikvama od kojih se lako pripremaju obiteljska jela. No u svijetu vrtlarstva izbor je daleko veći, a tako i put otkrivanja novih okusa. Ja sam tim putem već odavno krenula pa u svom vrtu uzgajam i tikve zapalito, muškatne tikve i mnoge druge. Iskreno, svaka je posebna na svoj način.

Njega

Ja obično sadim dvije ili tri presadnice jednu uz drugu, u veliku rupu prepunu glistnica ili zrelog vrtnog komposta. Na prvi pogled pregusta sadnja čini se kao pogreška, no za biljke je to dobro jer se međusobno podupiru, kompaktnije su i bolje čuvaju vlagu. Također, vrlo je važno okružiti ih s mnogo malča kako se plodovi, ako narastu preveliki, ne bi zaprljali vrtnim tlom. Nadalje, važno je voditi računa i o redovitom zalijevanju, jer ove su ljetne povrtnice pravi usisavači kada je u pitanju voda. O svemu ostalome brinu se priroda i, naravno, kukci oprašivači bez kojih plodova nema. Ipak, kada se takav slučaj dogodi (nema pčela, vrijeme je oblačno i sl.), oprašivanje se može obaviti i ručno. Dovoljno je uzeti muški cvijet (nešto sitniji, uži, bez zadebljalog zametka ploda ispod cvijeta) i njime oprašiti ženski cvijet. Neuspjeh je gotovo nemoguć.

Uzgoj tikvica

Tikvice mogu uzgojiti čak i djeca. Dovoljno je utisnuti pokoju sjemenku u uzgojnu čašicu početkom travnja pa da već dva tjedna poslije u rukama držimo mladu presadnicu s nekoliko razvijenih listova. Tikvica, poznato je, raste brzo, tako da nije uopće kasno posaditi je i u lipnju ili srpnju. Dapače, mislim da nije loša ideja saditi tikvice dva do tri puta u sezoni jer one se nakon obilnog stvaranja plodova obično iscrpe. To se najprije primjećuje na listovima koji dobivaju pepeljastu presvlaku (zbog gljivične bolesti pepelnice) ili im listovi žute i suše se. Prema tome, volite li tikvice, iskoristite onu vrećicu sa sjemenom od koje ste krenuli i postupno uzgojite vlastite presadnice više puta u sezoni.

T

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije