VRTLARSKA DILEMA

Što ako ostavite lišće da prezimi na travnjaku?

skupljanje lišća
Foto: Thinkstock
1/2
24.10.2022.
u 13:25

Još niste pokupili lišće u svom vrtu i pitate se hoće li to naštetiti travi ako ne uspijete učiniti prije nego padne prvi snijeg ili sve zamrzne

Jesenski radovi u vrtu uključuju i posljednje košenje trave krajem listopada i njezino prihranjivanje (koristite gnojivo s većim udjelom kalija) te skupljanje lišća i to u nekoliko navrata. No, priznajte, i sam pogled na prekrasne zlaćano-crvene tonove lišća otežava nam da krenemo na posao.

Jesensko lišće prekrasan je jesenski dekor bez obzira nalazi li se na drvetu ili je već palo na tlo, stoga nije čudo da ga koristimo u ukrašavanju doma i da razvlačimo dan kada ćemo ga konačno preseliti u kompostište ili baciti u smeće. Vjerojatno ste vidjeli u nekim vrtovima kako lišće ostane i preko zime na tlu i pomislili kako to nije dobro za travnjak jer će lišće ovlažiti i strunuti, pa će nastati kaljuža.

No je li baš tako? Što će se dogoditi ako otpalo lišće prezimi ispod drveća? Svakako će biti manje korova i zemlja će biti rastresita. Stručnjaci preporučuju da se, ako je ikako moguće lišće ipak ukloni jer tako trava gubi kontakt sa suncem. Usto, truljenje lišća uslijed padavina i vlage čini da trava ne dobiva dovoljno kisika te da joj prezimljavanje bude otežano.

Foto: pixabay

Ali, neće se ništa strašno dogoditi ako ne stignete pokupiti lišće s tla - boju i gustoću trave možemo popraviti dosijavanjem u proljeće. Neki čak i preporučuju da lišće zimi ostane gdje je i bilo, ali da ga prije toga usitnimo - tako će služiti i kao kompost. Možemo to učiniti tako da kosilicom prijeđemo preko njega ili da ga usitnimo posebnom sjeckalicom za usitnjavanje granja i lišća.

Samo pazite da sloj koji prekriva travnjak ne bude previše debeo i da trava ima kontakt sa suncem i zrakom. Ostatke lišća možete ostaviti i oko grmova i stabala i cvijeća, jer će im to doći kao dobra zaštita od hladnoće i snijega, ali i hrana budući da u njemu ima jako puno minerala.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije