SAČUVAJTE IH

Stižu hladni dani: pripremite dalije i kane za zimski san

cvijet dalija
Foto: Thinkstock
21.10.2014.
u 13:45

Čim u kontinentalnom dijelu padne prvi mraz i ofuri sadnice dalija i kane, krenite u njihovo spremanje za prezimljavanje

Zahvaljujući toplom vremenu u listopadu, dalije i kane, omiljeno vrtno cvijeće u našim krajevima, još uvijek obilno cvatu. No, sa studenim će vjerojatno njihova cvatnja završiti u kontinentalnom dijelu Hrvatske za ovu godinu, dok će u priobalnom području potrajati još cijeli taj mjesec. Naravno, to prije svega ovisi o vremenskim prilikama. Kako bi im dugo izlaganje mrazu i ledu mogli naštetiti, naučite kako spremiti gomolje dalije i podanke kana za proljeće.

- Čim u kontinentalnom dijelu padne prvi mraz i ofuri sadnice dalija i kane, krećemo u njihovo spremanje za prezimljavanje. Ukoliko mrazevi nisu jaki, tad možemo počekati još koji dan, jer će nam tako gomolji i podanci bolje 'sazrijeti' i lakše prezimiti - otkrio nam je Željko Peran, magistar agronomije i viši stručni savjetnik za horitikulturu u Savjetodavnoj službi. Prvo što trebamo učiniti jest vađenje.

Foto: pixabay
Nakon vađenja pažljivo odstranite zemlju s gomolja dalije kako ga ne biste oštetili

- Pripazite da ne oštetite ni gomolj kod dalije niti rizom kod kane - upozorava Željko Peran. Nakon vađenja gornji, nadzemni dio biljke skratite na otprilike 10 cm od vrata korijena. Zatim uzmite svaki pojedini gomolj ili rizom i očistite od preostale zemlje. Kako ne bi oštetili biljek, agronom Peran savjetuje da budemo naročito oprezni kod odstranjivanja zemlje koja će se zbog velikih količina kiše koja je pala ove godine biti u vlažnim, velikim grumenima.

- Kod takvih slučajeva možemo ih nekoliko dana ostaviti na suhoj podlozi ili dasci da se zemlja posuši, pa je tek onda skinuti - dodaje. Nakon čišćenja, biljke spremamo u prozračne drvene sandučiće koji moraju biti više od gomolja i u koje smo prethodno nasuli od tri do pet centimetara finog pijeska ili treseta. Slažemo gomolj odnosno podanke jedne od drugih (pazite da se ne dodiruju) te na kraju preko njih naspemo preostali pijesak tj. treset u visini od nekoliko centimetara i lagano ga utabamo. Pošpricamo ih malom količinom vode.

Foto: pixabay
Kao i dalije, podanke kane držite u drvenim sandučićima u mračnoj prostoriji

- Pazite da vlaga ne bude prevelika jer u tom slučaju u hladnom prostoru može doći do gnjilobe ili pojave neke bolesti - napominje Željko Peran. Gomolje i podanke držite na mračnom mjestu i na temperaturi između 4 i 8 °C. Nakon pohranjivanja nemojte posve zaboraviti svoje lijepe dalije i kane - povremeno ipak bacite pogled na njih i po potrebi ovlažite zemlju.

>>I sobne biljke valja pripremiti za jesen. Evo kako!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije