Ljetna njega

Prihranjujte, zalijevajte bilje i otvorite oči

Prihranjujte, zalijevajte bilje i otvorite oči
Foto: Dom i vrt
1/7
07.06.2013.
u 00:15

Promatrajte svoje bilje i reagirajte na svaku promjenu, zaštitite ga i njegujte oštećenja

Ljeti u ukrasnom vrtu ima puno posla. Na vrućim, suncu izloženim položajima kvalitetna zemlja velika je prednost jer umanjuje posljedice suše i vrućine. Ako je zemlja jako pjeskovita i loše zadržava vodu, ljeti će trebati neprestano zalijevati, a s vodom će se i hraniva brže ispirati.

Ukrasni vrt

Siromašnoj pjeskovitoj zemlji treba dodati puno organskog materijala u obliku organskog gnojiva Plantella organik, koje će pridonijeti boljem zadržavanju vode u tlu. A biljke treba i redovito gnojiti Plantella specijalnim gnojivom za ukrasno bilje, ruže i četinjače.

Pjeskovito tlo treba češće zalijevati, a češćim zalijevanjem ispiru se i hraniva pa ih treba dodavati, pogotovo u vrijeme pojačanog rasta biljaka

Sve ruže redovito treba prskati protiv crne pjegavosti lišća. Za suzbijanje crne pjegavosti kod otpornijih sorti, već prije pojave zaraze, upotrijebite pripravak na osnovi poljske preslice Bio plantella natur-f, koji će biljke jačati. S istim preparatom možete prskati i protiv ostalih bolesti ruža, a prskanje treba ponoviti više puta. Pri tome je osobito važno tretiranje ponoviti po suhom vremenu, prije i nakon kiše.

Za zaštitu od pepelnice i hrđe vrlo je učinkovit pripravak Vivera quadris, kojeg treba upotrijebiti pri pojavi prvih znakova bolesti. Pripravak polako prodire u biljku te štiti tkivo iznutra, a dio pripravka ostane na listu odnosno površini te tako štiti biljku od novih zaraza.

Grinje su često na mahunama graha, a riješit ćemo ih se Vivera vertimecom

Cvatuće biljke u vrtu često privlače razne štetnike, poput uši i tripseva, pa ih zato prskajte prirodnim insekticidom Bio plantella kenyatox verde. Ako je napad vrlo jak, upotrijebite Vivera karate zeon. Kad je vrijeme vruće i suho, posvuda možemo vidjeti grinje. Biljke koje su napale grinje imaju nejednolično obojene i isisane listove, a na njihovoj donjoj strani migolje sitne životinjice, koje se golim okom teško mogu primijetiti. Takvu biljku prskajte akaricidom Vivera vertimec, pri čemu treba paziti da namočite i donju stranu listova.

Povrtnjak i voćnjak

U ljetnim mjesecima zalijevanje i prihrana prvi je i najvažniji zadatak. Budući da su biljke na vrhuncu rasta, zalijevanje im je neophodno. U slučaju tuče sve jako oštećene biljke uklonite, a kod manje pogođenih pobrinite se za dezinfekciju rana.

Proždrljivi puževi slade se plodovima rada, riješite ih se Bio plantella gelom

Učinite to tako da ih poprskajte ili zalijte vitaminskim kompleksom Bio plantella vita, koji biljke ekstremno brzo jača. To je novi ekološki preparat na tržištu, koji je najbolje koristiti za jačanje biljaka pri sadnji i kasnije pri svim vremenskim stresovima – tuči, suši, hladnoći. Vita je izrazito učinkovita i pri oštećenju biljaka koje je nastalo zbog suše ili opeklina od sunca jer potiče rast i tako brzo pomaže biljci da potjera nove, zdrave listove.

Biljke redovito jednom tjedno prskajte prirodnim zaštitnim sredstvom Bio plantella natur-f kojim ih štitite od raznih bolesti. Povrće koje sazrijeva (tikvice, patlidžani, paprike, rajčice) zaštitite pripravkom Vivera quadris koji ima vrlo kratku karencu.

Uši vole mlade i sočne listove, riješite ih se uz pomoć Bio plantella kenyatox verdea

Još možete presađivati cvjetaču i brokulu kasne sjetve, radič i endiviju. Siju se rotkvice i repa, slatki komorač, ljetna salata i niski grah. Povrće poput kasnog kupusa, kelja, cvjetače, krastavaca, tikvica, paprika i drugih još uvijek prihranjujte tekućim organskim gnojivom na osnovi morskih algi Bio plantella vrt. I lubenice i dinje trebaju puno hraniva za rast. Zato je dobro da i njih svakih četrnaest dana zalijevate i biljke jačate prirodnim organsko-vitaminskim tekućim gnojivom Bio plantella vrt. To gnojivo sadrži vitamine iz skupine B za veću otpornost, aminokiseline, huminske kiseline te ugljikove hidrate kao rezervnu zalihu hranivih tvari.

Za pepeljastu plijesan na tikvicama pomoći će Vivera quadris

Ako je ljeto vruće i suho, pojave se i grinje, najčešće na mahunama graha. Protiv grinja upotrijebite akaricid Vivera vertimec koji ima kratku karencu. Za vlažna i kišna vremena potrebno je ograničiti i prilaz puževima. To najlakše možete napraviti s Bio plantella gelom protiv puževa koji im je nepremostiva prepreka na svim mjestima na koja ga stavite i gdje ne želite da puževi dođu.

Tek posađene biljke jačajte vitaminskim kompleksom Bio plantella vitom

Protiv svih letećih štetnika postavite Bio plantella žute ljepljive ploče. Ako se kroz vrlo kratko vrijeme ploče napune štetnicima, to znači da je napad štetnika obično tako velik da je potrebno prskati. Za zaštitu od uši koristite pripravak na osnovi prirodnog piretrina Bio plantella kenyatox verde. Tim sredstvom prska se pri pojavi štetnika, a prskanje se provodi tako da se biljke dobro namoči pa i na donjoj strani listova. Preporučuje se uporaba navečer te tijekom hladnijih dnevnih sati.

NE PROPUSTITE: Pametno gnojivo otpušta hranivo kad biljci treba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije