Živa ograda

Pomozite živici: Za pepelnicu na kalini trebaju fungicidi

Pomozite živici: Za pepelnicu na kalini trebaju fungicidi
Foto: Dom i vrt
1/3
31.12.2012.
u 00:05

Živu ogradu naš čitatelj njeguje već godinama, sam ju je i sadio. Listovi su joj kao pepelom posuti, što raditi odgovara Tonko Katović, dipl. ing. agronomije

Iz malog moslavačkog mjesta javlja nam se čitatelj koji želi ostati anoniman, zabrinut zbog žive ograde oko svoje kuće. Kaže, njeguje ju već godinama, izrasla je ovako velika iz sadnica koje je sam posadio.

Gledao je kako raste, redovito je šišao, uređivao i oblikovao živicu. I sad se boji da mu sav trud ne propadne jer je na živici mnogo čudnih listova. Ne zna kako joj pomoći pa moli da mu pomognemo, a uz upit poslao nam je i slike svoje živice.

Normalno rasla

– Sjećam se da sam ovakvih listova vidio i prošle godine, ali nije ih bilo toliko mnogo. Proljetos i ljetos živica je normalno rasla, kao i svake godine imao sam s njom posla. No, jesenas su se na njoj pojavili ovakvi sivi listovi, kao da su pepelom posuti. Najviše ih je s vanjske strane živice, uz rub ceste te s bočnih strana, kod ulaza u dvorište – piše naš čitatelj te moli da mu pomognemo i odgovorimo što je napalo njegovu kalinu i kako da je spasi?

Živa ograda njeguje se godinama, a sad treba pomoć

Treba li to napraviti sada ili da čeka proljeće? Njegov upit poslali smo u Hortiart (www.hortiart.hr), a odgovara diplomirani inženjer agronomije Tonko Katović.

Proljeće za suzbijanje

– Prema slici i simptomima koje navodi čitatelj riječ je o pepelnici. Uzročnici su pepelnice gljivice iz više rodova, u ovom slučaju riječ je o rodu Michosphera euphorbiae koja napada kalinu. Zaraza se javlja na licu lista, u početnom stadiju lišće izgleda kao da je posipano pepelom, prema čemu je i dobila ime pepelnica. Poslije se na mjestu pepeljastih prevlaka pojavljuju ožegotine tamnije oker boje, a naposljetku lišće i odumire. Ako se pepeljaste prevlake pojave u proljeće, pepelnicu treba suzbijati jednim od fungicida (Folicur, Bayleton, Sabithan) koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Sada bi bilo preporučljivo otpalo lišće na dijelovima ograde koja je bila zaražena zapaliti – kaže T. Katović.

NE PROPUSTITE: Otkrivamo kako saditi da se zimi biljke ne smrznu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije