za vrt i balkon

Ova atraktivna i otporna biljka otkriće je sezone, nabavite hostu

hosta
Flora magazin
08.06.2022.
u 06:15

Iako je biljka sjene, prijat će joj malo sunca na položajima koji su izloženi jutarnjem suncu

Hosta je otporna trajnica atraktivnih listova. Zahvaljujući mnogobrojnim kultivarima postala je vrlo traženom za sjenovite položaje u vrtu. Široki, srcoliki listovi dolaze u varijacijama zelene, sivoplave, žute ili bijele boje te žuto ili bijelo obrubljeni. Neki kultivari narastu do metra visine i više od metar i pol u širinu.

Foto: Flora magazin

Cvjetovi bijele ili ljubičaste boje nalaze se na visokim stapkama koje izlaze iz središta rozetasta grma. Pojavljuju se, ovisno o kultivaru, od lipnja do listopada i traju nekoliko tjedana. Hosta nije zahtjevna biljka i dobro će uspijevati u svakom vrtnom tlu dobre propusnosti za vodu. Iako je biljka sjene, prijat će joj malo sunca na položajima koji su izloženi jutarnjem suncu.

Foto: Flora magazin

Flora magazin Razmnožava se dijeljenjem biljke u proljeće, ali za razliku od nekih trajnica ne treba ju dijeliti svake godine. Hosta se sadi pojedinačno ili u skupinama po nekoliko biljaka na gredicama, u većim uzgojnim posudama te uz vodene površine. Masovno se sadi kao pokrivač tla ispod širokih krošnji stabala čije korijenje i sjena otežavaju uzgoj travnjaka.

Primjena: pojedinačno ili u skupinama na gredicama i uz vodu, kao pokrivač tla ispod stabala, u većim uzgojnim posudama. Napomena: Njenu ljepotu često narušavaju puževi jedući lišće pa ih potražite u nasadu i preduhitrite mjerama zaštite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije