unesite zelenilo u dom

Odlična novogodišnja odluka: Zračne biljke sjajan su izbor za sve koji nemaju vremena

Davor Višnjić/PIXSELL
01.01.2024.
u 07:00

Ove biljke bez zemlje zahtijevaju minimalnu njegu i savršene su za sve one koji imaju dovoljno svjetlosti u svom domu. Sitne dlačice na lišću, koje se nazivaju trihomi, apsorbiraju vodu i hranjive tvari izravno iz zraka, pa čak i štite biljke od direktnog sunca

Vjerojatno su vam posljednjih tjedana za oko zapele "lebdeće" biljke koje su prepravile društvene mreže. Riječ je popularnim zračnim biljkama - tilandsijama, odnosno preciznije, biljkama bez korijenja.Popularne su postale što zbog svoje atraktivnosti, što zbog lakog održavanja. Naime, traže minimalnu njegu. Tilandsije ili zračne biljke atraktivne su biljke bez korijena. Karakteristično za porodicu bromelija, biljka nakon cvatnje ugiba, ali pri tome u bazi stvori par mladih biljaka koje rastu skupa s matičnom biljkom Tilandsiji je potrebna indirektna svjetlost te prskanje dva puta tjedno odstajalom vodom i uranjanje u vodu jednom tjedno na desetak minuta. Godišnje ih se može 2-3 puta prihraniti gnojivom za orhideje.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Zračne biljke možete staviti u školjke, stari komad drva, staklene posudice, postaviti ih među svoje veće sobne biljke ili ih jednostavno postavite neukrašene na prozorsku dasku ili osunčanu policu. One su sjajna dekoracija koja oživljava svaku prostoriju i čini ju ugodnijom, a u nastavku vam donosimo upute koje će vam zasigurno pomoći da ove biljke uspješno i veselo rastu u vašem domu. Ove biljke bez zemlje zahtijevaju minimalnu njegu i savršene su za sve one koji imaju dovoljno svjetlosti u svom domu. Sitne dlačice na lišću, koje se nazivaju trihomi, apsorbiraju vodu i hranjive tvari izravno iz zraka, pa čak i štite biljke od direktnog sunca. "Korijeni" biljaka služe samo za prianjanje i ne upijaju vodu i hranjive tvari poput većine drugih biljaka. Zračne biljke, poznate i kao tillandsije, prirodno rastu u tropskoj klimi, što znači da nikada ne dolazi do hladnoće i smrzavanja. Upravo zbog toga, važno je da ih držite na sobnoj temperaturi i izbjegavajte ih stavljati blizu klima uređaja i hladnih zimskih prozora.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Zračne biljke najbolje uspijevaju uz barem nekoliko sati neizravne sunčeve svjetlosti dnevno. Idealno mjesto za ove biljke je u blizini prozora koji je okrenut prema istoku ili zapadu. Ako im redovito osiguravate vlagu, ove biljke mogu boraviti u toplijim prostorijama i biti izložene većoj količini svjetlosti. Ono što im neće odgovarati su slabo osvijetljena mjesta. Najbolji način zalijevanja vaše zračne biljke ovisi o biljci, njenom mjestu i vašim vlastitim željama. Koristite vodu iz slavine sobne temperature ili kišnicu, ali nikako omekšanu jer sol u njoj može oštetiti vaše biljke. Vlagu im možete pružiti tako da ih redovito prskate vodom (tri do sedam puta tjedno) ili ih potopite direktno u vodu, što je najbolji način da cijela površina biljke dobiva dovoljno vlage. Ako se odlučite uranjati ih u vodu, potopite cijelu biljku na 1 do 3 sata i činite to jednom tjedno. Nakon zalijevanja istresite višak i ostavite biljke da se osuše na dobro prozračenom mjestu kako ne bi ostale mokre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije